Международна организация обяви български розов домат за уникат

Розови Домати

Розовият домат от Куртово Конаре попадна в Световна съкровищница на вкусове на международната организация Slow Food, информира БТВ.

Наскоро розовият домат и местната куртовска ябълка са регистрирани в електронния каталог на международната организация, която издирва редки хранителни продукти от всички краища на света.

До момента са събрани близо хиляда вида храни, от които едва четири произхождат от България. Уникални представители от българската трапеза са нафпавокът, българското зелено сирене и смилянският фасул.

Там може да се види дори родната каракачанска овца, тъй като в съкровищницата присъства специален сектор за породи и сортове.

Домати

Куртовската ябълка привлича вниманието на организацията, тъй като може да се види изключително рядко. Дръвчета от този вид вече почти няма дори в самото Куртово Канаре.

Уникалният плод се отличава с дребните си размери. Ябълките са червени на ивици, със сладко-кисел вкус. Местните хора ги употребявали в производството на сокове или ги сушели.

В момента в меката на вкусните розови домати и куртовската ябълка се очакват да дойдат служители на Slow Food, които да посъветват местното население какво точно да направи, за да успее да съхрани редките си растителни видове.

В България вече има създадени три президиума–проекти за съхраняването на гастрономическите ни съкровища чрез икономическо подпомагане на местните общности от производители на традиционни храни.

Ябълки

Наименованието на международната неправителствена организация Slow Food в превод от английски означава бавна храна. Сдружението е създадено през 1986 година в Италия, като идеята е била то да помага в съхраняването на местните гастрономически традиции.

Освен това организацията цели да насърчи отглеждането на традиционни земеделски култури и местни породи домашни животни.

В Slow Food присъстват над сто хиляди души, като участват над сто и тридесет страни от цял свят. Нашата държава също се присъедини към организацията преди десет години.

В основата на Slow Food лежи разнообразната и вкусна храна. Тя обаче трябва да се произвежда природосъобразно, а производителите ѝ да се възнаграждават справедливо.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати