Италианският деликатес прошуто

Прошуто

Прошуто е прочут в цял свят италиански специалитет. Той представлява студено пушена шунка, която се консумира, нарязана на тънки резенчета.

След опушването прошутото зрее около две години. То често се поднася, като с него се обвиват парченца плодове или зеленчуци. Ситно нарязано прошуто се добавя в сосове и в салати.

Опушването на свинско месо в Италия се е практикувало още от времето на древните римляни. Днес прошуто се произвежда в различни региони на страната, като всеки вид се приготвя по специална тайна рецепта.

Много важно е качеството на месото. Сред най-популярните видове прошуто са прошуто ди Парма, а също така прошуто от Сан Даниеле, от Модена и от Тоскана.

Рукола и Прошуто

Съществуват два основни вида прошуто – прошуто крудо и прошуто кото. Прошуто крудо обхваща всички вариации на сурово пушената шунка, а прошуто кото предварително се сварява и прилича на повечето видове шунка.

Но прошуто кото не е от най-популярните шунки в Италия и когато говорят за прошуто, италианците имат предвид суровопушената му версия.

Прошуто ди Парма е известно с изискания си леко сладък вкус, интензивен аромат и ниска калоричност. Традиционната рецепта не позволява добавянето на химикали – към месото се добавя само сол. За производството на прошуто ди Парма се използва само месо от най-високо качество.

Месото се осолява съвсем леко, за да запази естествения си леко сладък вкус. След като се осоли, месото си почива в хладилна камера, а след това върху него се нанася слой свинска мас, за да може спокойно да зрее между 12 и 24 месеца.

Пъпеш и Прошуто

Прошуто ди Парма се прави от свински бут, който трябва да тежи около 13 килограма, а след узряването трябва да тежи около 8 килограма без костта.

Прошуто ди Парма се сервира с пъпеш. То е важна съставка при приготвянето на класическите италиански тортелини. Прошутото се съчетава перфектно с бяло вино.

След като се нареже тънко, прошутото не може да се съхранява дълго. Резенчетата губят аромата си и изсъхват, ако останат на въздух повече от един час, затова прошуто се нарязва преди консумацията.

Ако все пак трябва да се нареже по-рано, прошутото трябва да се нареже на по-дебели резени.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати