Кордон бльо - история и кулинарни тайни

Кордон бльо
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Кордон бльо – телешкият шницел в апетитна хрупкава коричка с плънка от шунка и сирене е вкусен деликатес, чиято история започва преди много време.

Името на този шницел се превежда от френски като синя лента. Според легендата се дължи и на много сини ленти, които ястието е получило на различни кулинарни конкурси във Франция. Дори е бил създаден Орден на синята лента.

Но кордон бльо се смята за ястие от швейцарската кухня и според една от легендите е хрумване на швейцарски готвач. В края на XIX век в Париж е била открита школа по кулинарно майсторство, която се наричала Кордон Бльо.

Днес тази школа има филиали в целия свят и в тях се обучават над 20 000 желаещи да станат готвачи. Дипломата от школата Кордон Бльо гарантира, че най-изисканите ресторанти ще искат да приемат новия готвач.

Телешки шницел

Кордон бльо си е завоювал място в сърцето на любителите на добрата кухня, защото е много вкусен и се приготвя за малко време.

За да се приготви кордон бльо по класическа рецепта, е необходимо качествено телешко месо. За приготвянето на кордон бльо за една порция е необходим едно дебело парче телешко месо или две тънки телешки пържоли.

В дебелото парче месо се прави разрез, където се слага правоъгълник от синьо сирене или сирене Ементал, а върху него се слага парче шунка.

Ако кордон бльо се приготвя от две тънки пържолки, между тях се слага сиренето и шунката. Ръбовете на месото се закрепват с клечки за зъби.

Месото се панира в брашно, а след това в разбити със сол яйца. Накрая се потапя в галета. Шницелът се запържва в масло и се оставя върху салфетка, за да се отцеди излишната мазнина.

Много вкусен кордон бльо се получава, ако се направи вариация на класическата рецепта и вместо телешко месо се използва комбинация от пилешко и свинско месо.

Ако преди да се напълни с плънка месото, то се маринова в смес от соев сос и прясно мляко с подправки по вкус, качеството на шницела ще е много по-добро, той ще стане по-крехък и ароматен.

Кордон бльо се сервира горещ, като се поднася и гарнитура от зелена салата и картофено пюре.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати