Спестяват ни ГМО от родните етикети

Етикети

ГМО или така наречените генетично модифицирани организми представляват организми, чиито гени са умишлено променени от човек. Голяма част от хранителните продукти, предлагани на пазара в България, в действителност сдържат ГМО. Това обаче изобщо не е отбелязано на опаковките им, пише Репортер.

Оказва се, че производителите и вносителите на тези продукти не се съобразяват с българското законодателство, според което наличието на ГМО трябва да се посочи с едър шрифт на етикета на стоката, а при съдържание над допустимото количество да бъде изписано поне двадесет и пет процента от него.

До този момент няма регистриран случай, при който продукт, съдържащ ГМО, да бъде заловен и преетикетиран съгласно Закона за храните, категорични са от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/.

Изискването за обозначаването на ГМО присъства в законодателството на страната ни от 2010 година, но то и досега не е отразено в наредбата за етикетиране към Закона за храните. Към нея се придържат търговците, което е прозорче, разрешаващо им да не спазват изискванията, коментира Борислав Сандов от Коалиция България свободна от ГМО.

От БАБХ смятат, че законът се явява по-висшестоящ от наредбата и не е нужно текстовете от двете да се препокриват. Въпреки това агенцията не проверява всяка партида вносни храни, тъй като това нямало как да се случи.

Хранителните стоки се проверяват чрез оценка на риска. Така при наличие на големи количества ГМО, намерени в ориз, внесен от Китай, оттук насетне ще се следят строго партиди, които постъпват от азиатската страна.

ГМО

Но това не се отнася за хранителните продукти от Европейския съюз, тъй като се предполага, че при едно евентуално наличие на ГМО в тях, то ще бъде отбелязано на етикета.

Редица продукти, изложени в родните супермаркети, съдържат генномодифицирани организми. Сред тях има тестени изделия, шоколадови десерти, хляб, кисело мляко, сирене и бира.

На опаковката им обаче няма никаква информация за това, показва и анализ на Националния център за опазване на общественото здраве и Министерство на здравеопазването. При 300 проверки през 2012 година наличие на ГМО е било установено в десет процента от случаите.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати