gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Двойно по-нисък добив на мед тази година

Двойно по-нисък добив на мед тази година

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121266
Мед
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Тази година българските пчелари очакват по-нисък добив на мед с между 30 и 50 процента. От организацията добавиха, че тази година изкупната на едро на пчелния продукт ще бъде 4 лева за килограм.

Почти двойно по-ниският добив на мед е в резултат на градушката и поройните дъждове в страната тази година, съобщиха от бранша по време на 50-та Национална пчеларска среща Север-Юг, която тази година се проведе в местността Беклемето.

Тази година изкупната цена на продукта ще бъде 4 лева за килограм на едро, но според пчеларите тя не е достатъчна, за да покрият напълно разходите си тази година.

Вкусен Мед

Очаква се тази година в страната да се добие между 6000 и 12 000 тона мед.

Председателят на Българския съюз на пчеларите Михаил Михайлов каза, че в момента най-важното за пчеларите е обединението на около 10-те национални пчеларски организации.

Искаме да се обединим в една организация, която наистина да защитава нашите интереси, тъй като на общата селскостопанска политика до 2020 година за период от седем години пчеларството няма да бъде подпомогнато по тази програма – заяви Михайлов.

Възнамерява се общата пчеларска организация да бъде сформирана най-късно до 15 октомври тази година.

На 50-та годишна среща Михайлов обяви, че между 15 и 22 септември в София ще бъде проведе фестивал на меда. Всяка година Есенният фестивал на меда в столицата събира около 40 от най-добрите производители в бранша.

Пчелни Продукти

Идеята за организирането на фестивал на меда е популяризирането на меда и пчелните продукти и като храна, и като лекарство, както и възможността в рамките на специализираните изложения повече хора да могат да си купят натурални пчелни продукти директно от производителите.

Всяка година по време на фестивала в София се провежда и конкурса, наречен Царица на меда. Миналата година призът отиде при Дарина Илчева от град Ямбол, която е активен пчелар с повече от 100 пчелни семейства.

Тази година ще бъдат връчени и призове за най-проспериращ пчелар и най-добър щанд на фестивала.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати