Сериозен ценови скок на лимоните само за седмица

Лимони

Само за една седмица цената на лимоните е скочила с почти 25 процента и на пазарите на едро килограмът на цитрусите се предлага за 5.18 лева. Това поскъпване е рекордно за тази година.

Още миналата седмица столичаните в квартал Лозенец усетиха по-високите цени на лимоните. Те алармираха, че в някои магазини цитрусите са се търгували за 10 лева за килограм.

24.8% по-скъпите лимони станаха най-поскъпналата хранителна стока за една седмица поне до този момент. Данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища показват, че градинските краставици също са поставили рекорд, но по поевтиняване.

За една седмица цената на градинските краставици е паднала с 20.8% като средните стойности на зеленчуците, продавани на едро, са 80 стотинки за килограм.

Резени Лимони

Градинските домати съща са поевтинели през последните дни. Спадът им с 5.1% е оформил цена на едро от 74 стотинки за килограм. За сметка на това оранжерийните са поскъпнали с 2.7%.

На борсите е отбелязан и спад при цените на пъпешите с 1.3%. Килограмът им на едро вече се търгува за 74 стотинки.

Прасковите и дините са запазили цените си от миналата седмица съответно от 98 стотинки и 33 стотинки за килограм.

Друга популярна стока – зелето, задържа цената си, тъй като още сме далеч от сезона за слагане на кисело зеле. На едро зеленчукът се продава за 35 стотинки на килограм.

Картофите също са запазили нивата си от предната седмица – 58 стотинки за килограм на едро.

Краставици

Поскъпнали обаче са ябълките с 3.4% и цената на килограма им вече е 1.20 лева.

От млечните продукти лек спад е отбелязало кравето сирене с 1.9%. То се продава средно за 5.66 лева за килограм на едро. Кашкавалът тип Витоша също е поевтинял и цената му на едро стига 11.11 лева за килограм.

Олиото е поскъпнало с 1% и новата му цена на едро е 2 лева за литър.

По-скъпи от тази седмица са и яйцата. Цената им се е повишила с 1 стотинка и те се предлагат на едро за средно по 19 стотинки на брой.

Захарта остава на цени от 1.24 лева за килограм. Непроменени са и стойностите на брашното тип 500 – 84 стотинки за килограм.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати