Мащабно изследване подреди 15-те продукта, които са най-полезни за нашето здраве. Тези продукти трябва да присъстват постоянно в менюто ни, съветват американските диетолози.
1. Авокадо – авокадото намалява новото на лошия холестерол в кръвта и доставя на организма жизнено необходимите ненаситени мастни киселини, олеинова киселина и растителна целулоза;
2. Кайсии - тези плодове са богати на бета-каронин, който се превръща във витамин А. Този витамин предпазва клетките от свободните радикали и кожата от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи;

3. Малини – малините съдържат аскорбинова киселина, която има свойството да укрепва стените на кръвоносните съдове и да намали вероятността от поява на сърдечно-съдово заболяване;
4. Манго – високото съдържание на витамин С в този плод укрепва имунитета;
5. Смокини – калият и витамин В6 в тези плодове засилват производството на серотонин – хормонът, отговорен за положителните емоции;
6. Лимон – доказано лимоните са плодовете, които имат най-силен ефект при лечение на грип и настинка. Освен това служат и като профилактика при онкологичните заболявания;

7. Домати – ликопенът в доматите намалява риска от развитие на сърдечно-съдови и онкологични заболявания;
8. Лук и чесън – в лука и чесъна се съдържат фитонциди, които намаляват риска от появата на злокачествени образувания в тялото;
9. Броколи и зеле – броколите са богати на бета-каротин и витамин С, а зелето – на индол-3-метанол, които предпазват от появата на рак на гърдата;
10. Спанак – консумацията на спанак е отлична профилактика при дистрофия на ретината заради съдържанието на каротeноиди, зеаксантин и лутеин;

11. Зърна на пшеница – в тях се съдържат витамин Е и магнезий, които действат положително на храносмилането;
12. Ядки, леща, фасул, грах – те доставят на организма необходимите белтъчини и целулоза;
13. Кисело мляко – киселото мляко е основен източник на калций и витамините А, В, които укрепват костната и нервната система;
14. Риба – в рибата се съдържат жизненонеобходимите омега-3 мастни киселини, които укрепват нервната система и сърцето;
15. Миди и раци – те са богати на жизненонеобходимите минерали за организма желязо, цинк, магнезий и калий.