Храна от ресторант, доставка или домашно приготвена?

Хранене

Тъй като храненето е неизбежен и необходим ритуал за всеки, няма как да не се запитаме кое ни излиза най-изгодно – храната от доставка, поръчки по домовете или домашно приготвената.

В съвремието си имаме голям избор от продукти и места, от които да се снабдим с храна. Неизбежен обаче е въпросът доколко се отразяват разходите за храна на семейния ни бюджет.

Това дали ще си готвим сами или ще се храним навън зависи от начина на живот на отделния човек. Повечето кулинари например споделят, че готвенето ги освобождава от стреса. Но за други е точно обратното – въпросът какво да сготвят им носи допълнително напрежение.

Готвене

Различните методи за снабдяване на ястия за трапезата си имат своите плюсове и минуси.

Най-големият плюс на домашно приготвените гозби е, че знаем със сигурност от какво е приготвено ястието, с което ще се храним. Освен това имаме право на избор относно начина, по който блюдото да бъде сготвено.

Най-големият минус е, че в сравнение с другите алтернативи, готвенето у дома често излиза по-скъпо. Това кара и повечето домакини в България да готвят все по-рядко.

Доставката по домовете или офиса на храна е предпочитаната алтернатива в Западна Европа и САЩ. Тъй като през по-голямата част от седмицата хората са на работа, на повечето не им остава време за готвене и затова предпочитат да си поръчат храна за вкъщи.

Това спестява време както от готвене, така и от миене на съдове.

Пица

Основният недостатък на този метод е, че храната от доставки е много нездравословна. Чрез тези храни трупате повече калории и въглехидрати в тялото.

Посещението на ресторанти в повечето случай ни гарантира консумацията на качествена храна, но пък този вариант излиза най-скъпо, тъй като освен храната, в цената се включва и бакшиш за сервитьора.

Проучване на foodpanda е изготвило идеалния седмичен вариант за хранене според допитаните. Анкетираните казват, че от понеделник до четвъртък човек трябва да се храни чрез доставки, в петък да разпусне на ресторант, а през уикендите сам да приготвя храната си.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати