Кулинарна употреба на Стилтън

Кулинарна употреба на Стилтън

Стилтън

Сиренето Стилтън се произвежда само в три английски графства – Нотингамшир, Лестършир и Дербишир. То е с много силен аромат и се произвежда в две разновидности. По-известно е синьото сирене Стилтън, но се произвежда също така и бял Стилтън.

Сиренето Стилтън лесно се познава по характерната благородна плесен. То се прави от краве мляко и се продава на цилиндри по около 8 килограма.

Бялото сирене Стилтън се използва за десерт, то се съчетава с различни видове ядки и плодове. Според англичаните синьото сирене Стилтън е крал на всички сирена.

По стара традиция това сирене с характерен аромат не се реже на парченца, то се издълбава със сребърна лъжица, като се върви от средата към кората.

От векове се поддържа традицията в цилиндъра Стилтън да се направи дупка с формата на тясна фуния, която се пълни с червено вино. След 1 седмица деликатесът се яде с лъжица и се смята за изискан и вкусен специалитет.

Ако се натроши и се добави в крем-супи, сиренето Стилтън ги превръща в изискани кулинарни шедьоври. Такива супи стават с по-плътна и кадифена консистенция, щом се добави Стилтън в тях. Стилтън дава по-пикантен вкус на крем супата от броколи и превръща обикновената картофената крем супа в гурме-специалитет.

Синьо Сирене Стилтън

Ако се настърже кората на сиренето и се добави в тесто, се получава много вкусен и ароматен резултат.

Сиренето Стилтън се слага върху филийки и ако се запече на фурна, докато се разтопи, се получава вкусна и хранителна закуска. То се добавя в различни видове салати.

Сиренето Стилтън е много вкусно и ако се сервира в компанията на орехи, тъй като самото то има лек орехов вкус. В съчетание с шунка и пъпеш то е много вкусно.

Сиренето Стилтън се използва също така и за приготвяне на плънка за месо, което се изпича и се получава вкусно ястие с невероятен аромат и вкус.

Стилтън се съчетава перфектно с различни видове зеленчуци. В съчетание със зелена салата той разкрива аромата и вкуса си. То се съчетава с броколи, зелен фасул и други зеленчуци, които изискват варене или бланширане.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати