Данък върху газираните напитки ни пази от затлъстяване

Газирано
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене-30%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
55.00 лв.
Виж ››

Ново проучване, публикувано в американски вестник по превантивна медицина, се опитва да разбере какъв би бил резултатът, ако бъдат наложени данъци върху производителите на подсладени напитки или пък бъдат спрени техните реклами. Целта на изследването е да стане ясно дали по този начин ще намалее затлъстяването сред подрастващото население.

Много доклади, свързани с наднорменото тегло при младежите посочват, че ако те са с излишни килограми през младините си, ще останат по-пълни и като възрастни.

И с идеята да се профилактира затлъстяването в много страни изготвят програми за насърчаване на физическата активност и здравословното хранене.

За момента обаче са налице три възможни начина за справяне с наднорменото тегло при младите хора. Според изследователите това са училищните програми за физическа активност, налагането на акцизен данък върху подсладените напитки и евентуалната забрана за децата да гледат такива реклами по телевизията.

Анализирайки резултатите от трите възможни въздействия, учените установили, че всички те са ефективни в борбата с намаляване разпространението на затлъстяването.

Затлъстяване

Симулациите показали още, че повишената физическа активност в училище би намалило затлъстяването сред деца на възраст 6 – 12 години с близо 1.8 %, забраната за реклами на такива вредни напитки - с 0.9 %, а данъкът върху сладките напитки - с 2.4 %.

Изследователите смятат обаче, че изпълнението на тези стратегии в близкото бъдеще са малко вероятни. И са възможни промени, ако правителството окаже влияние и призове населението.

Въпреки това всички трябва да се борят срещу този начин на живот сред малките деца и подрастващите. Учените намират, че малките се учат от големите и обичат да подражават.

Затова е от особена важност родителите да насърчават децата да избягват тези вредни напитки, да се хранят по-здравословно и всичко това в съчетание с ежедневна физическа активност.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати