Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-добрите билки за детокс при смяна на сезоните

Най-добрите билки за детокс при смяна на сезоните

Обикновено за детоксикация на организма започва да се говори при смяната на сезоните. И тъй като сега е краят на лятото, можете да помислите за подобно пречистване на организма. Вярно е, че през горещите месеци не се храним кой знае колко натоварващо, но пък от друга страна, детоксикацията няма да ви навреди, a ще помогне на организма ви.

Тялото има нужда да бъде подложено на подобен изчистващ режим, особено ако имате следните симптомизапек, подут корем, главоболие, хронична умора и т.н. Хубаво е при започване на подобен режим да се обръщате към лекар. За детоксикация най-лесният вариант е да използвате билки.

Изключително популярна билка е глухарчето – за пречистване на организма се използват корените на растението. От него се прави запарка или студен извлек. Можете да се доверите и на нещо по-различно – лапад.

Лечебните му свойства са не само в надземната част, но и в корените. Лападът играе роля на леко слабително средство, стимулира функцията на жлъчния поток. Изключително богат на витамини от В група, витамин А, Е, К, С, Е. В него се съдържат още желязо, минерални соли, фосфор, натрий, калий.

Можете да опитате и популярното в Холивуд зелено смути. За целта са ви необходими 4 – 5 ч.ч. нарязана на ситно маруля, същото количество спанак, няколко стръка целина, банан, ябълка и круша. Всичко това слагате в блендера, добавяте и 2 ч.ч. вода и 2 ч.ч. лимонов сок и разбивате.

Отвара от естрагон и живовляк също помага за пречистване на организма. Сложете във вряща вода по 10 – 15 г живовляк и естрагон и оставете на котлона да поври пет минути, след което отдръпнете. Оставете да се запари и прецедете. Можете да изпиете, след като поизстине.

Билката живениче също е подходяща за изчистване на организма от токсини. Могат да се използват настойки от листата на билката. Това растение помага при запек и лениви черва, смята се че е ефективно и за изхвърляне на глисти.

Билката се използва предимно като детоксикатор, но ако решите да я употребите външно, трябва да знаете, че тя ще помогне за по-бързото зарастване на рани, изгаряния, хемороиди, екземи и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати