gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Зимнината тази година ще ни излезе по-евтино

Зимнината тази година ще ни излезе по-евтино

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121293
Зимнина
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
Виж ››

Потребителите у нас тази година ще излязат на сметка, приготвяйки зимнината си. Причината за това са по-евтините зеленчуци, които са внос в страната ни, предимно от Полша, заради наложеното руско ембарго.

Това обаче не се отразява добре на българското земеделие, което търпи рекордни загуби тази година. От една страна родните плодове и зеленчуци бяха поразени от поройните дъждове, а от друга – нечуваният внос тази година пречи на пласирането на продукцията.

Изобилието на евтини плодове и зеленчуци, които няма да се пласират на руските пазари, ще спести пари на българите, които приготвят зимнина.

Ситуацията на пазарите у нас принуди и родните земеделци да понижат предварително обявената цена на плодовете и зеленчуците, за да могат да продадат тазгодишната си реколта.

Много от българските производители се надяват на по-високи европейски субсидии, за да покрият разходите, понеже тази година не очакват печалби от реколтата си.

туршии

Домакините в България обаче се радват на по-ниските цени и се надяват тази година да успеят да напълнят рафтовете със зимнина.

Консервите обаче, приготвяни от български продукти, ще бъдат с 10-15% по-скъпи заради по-ниския добив на плодове и зеленчуци и съответно по-високата им изкупна цена от миналата година.

През 2013 година у нас бяха набрани 150 000 тона домати. Тази година българските домати на пазарите са 75 000 тона. Това определи и покачването на цента им на едро от 25 стотинки на 50 стотинки за килограм.

Миналата година само един на всеки сто домата, които сме изяли, е бил отгледан в чужбина, а 99 - в България. Сега вносът и местното производство са почти поравно.

По-скъпи ще бъдат и сладката, защото годината беше лоша за черешите и вишните, а кайсиите свършиха бързо. Така например бурканче със сладко от череши, произведени в България, от 314 грама ще е с около 30 стотинки по-скъпо от миналата година.

Към момента преките щети от руското ембарго са между 5 и 10 милиона лева. Все още не може да се оцени косвеният ефект от загубените пазари и нереализираната продукция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати