gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Обичаме кафе заради генетична еволюция

Обичаме кафе заради генетична еволюция

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121263
Кафе
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
36.00 лв.
28.80 лв.
Виж ››

Учени успяха да дешифрират генома на кафето и откриха, че обичаме ободрителната напитка заради нейна генетична еволюция, която не е настъпила при какаото и чая.

Оказва се, че ензимите в кофеина са мутирали и то не само в зърната на кафето, а в неговите листа. За растението тази еволюция е била изключително полезна и именно заради нея ефектът на кафето се различава от този на шоколада и чая.

Геномът на кафето е сравнително нетипичен за едно растение и съдържа около 25 500 гена, отговорни за различни протеини – заявява водещият биолог в изследването Виктор Албърт от университета на Бъфало, САЩ.

Изучаването на генома на кафето е проведено от международен екип от учени, в който са се включили 60 изследователи, решени да разкрият тайните на ободрителната напитка.

Експертите са забелязали, че буболечките избягват да ядат листата на кафето, защото вкусът на кофеина не им допада особено. За сметка на това обаче опрашващите насекоми като пчелите обичат алкалоида в растението.

Пчелите се връщат непрекъснато за още и още кофеин, точно както хората изпиват чаша след чаша кафе.

Кофеин

Миналия месец учени от университета Джон Хопкинс в Мериленд откриха, че пиейки редовно кафе, можем по-лесно да извикаме спомени от миналото си. Изследователите са убедени, че сред многобройните ползи на кафето може да се добави и подобряването на паметта.

Кофеинът засилва спомените в продължение на най-малко 24 часа след консумация, показва американското проучване, цитирано от вестник Мирър.

Според изследването кофеинът засилва този механизъм в мозъка, с който запаметяваме информация.

В проучването доброволци са консумирали редовно напитки с кофеин. Пет минути, след като са опитали да запомнят поредица от картини, доброволците са получили плацебо или таблетка с 200 милиграма кофеин, което се равнява на една голяма чаша кафе.

На следващия ден учените подложили участниците на тест колко добре си спомнят картините от предния ден. Групата с кофеина е показала значително по-добри резултати, отколкото участниците, които приели плацебо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати