Пресни плодове всеки ден срещу болести на сърцето

Плодове

Ежедневното похапването на пресни плодове ни предпазва от сърдечно–съдови заболявания (ССЗ) с до 40 %, сочат резултатите от ново проучване.

Екип от учени на Оксфордския университет във Великобритания анализира 451 681 лица от 5 селски и 5 градски райони на Китай. Ръководителят на изследването Д–р Ду подчертава, че промяната на хранителния режим и начина на живот са от съществено значение за намаляването на риска от сърдечно–съдови болести.

От проучванията в Китай се оказва, че най-честата причина за тези заболявания е инсултът, докато в Западна Европа – исхемична болест на сърцето е по-разпространена.

И целта на проучването е да се разбере консумацията на колко плодове дневно са необходими, за да се намали рискът от сърдечни заболявания.

В проучването взели участие 19 300 доброволци, които са били без данни за сърдечни болести. В началото те отговаряли на въпроси от типа колко плодове ядат дневно. Резултатите посочили, че колкото повече плодове консумирали всеки ден, толкова по-нисък бил рискът от ССЗ между 25–40 %.

Рискът при тези хора от исхемична болест на сърцето намалял с 15 %, от исхемичен инсулт - с 25 %, а от хеморагичен - с до 40 %. Резултатите са въз основа на среден дневен прием от 150 грама пресни плодове.

Свежи плодове

Също така изследователите установили, че тези от участниците, които са консумирали повече свежи плодове, имали и по-ниски стойности на артериалното налягане, в сравнение с тези, които по-рядко ги похапвали.

И изхождайки от тези данни, учените провели още едно проучване, обхващащо 61 000 пациенти с различни форми на ССЗ или повишено артериално налягане. Целта била те да бъдат подложени на ежедневна консумация на плодове.

Изследването показало намален риск с до 32 % от смъртност при участниците, както и с 40% по-нисък ръст от летален изход като резултат от инсулт, и 27 % от исхемична болест на сърцето.

Похапването на пресни плодове освен здравословно, е и много полезно за профилактиката на сърдечно–съдовите заболявания, е категоричното заключението на специалистите.

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати