gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Бакопа мониери забавя стареенето

Бакопа мониери забавя стареенето

Бакопа мониери

Когнитивният упадък е състояние, при което се получава много тежко нарушение на познавателните способности, каквито са речта, концентрацията, паметта, мисленето, въображението и др.

Повечето хора смятат, че този проблем се появява с течение на възрастта и на практика остаряването е единственият причинител. В действителност голяма част от заболявания, които са свързани с възрастта – забравяне, болест на Алцхаймер, слаба памет и др., са причинени не само от стареенето, но и от средата, в която живеем.

Причинители са нездравословния начин на живот и нездравословното хранене, както и тютюнопушенето, обездвижването и др. Иначе казано, има много фактори, които можем да контролираме и променим, за да запазим когнитивната функция на по-късен етап.

Необходимо е да се консумират храни, които са достатъчно богати на витамини, най-вече витамин В12, храни, в които се съдържат омега-3 мастни киселини. Не на последно място трябва да сме по-активни физически. Специалисти твърдят, че тези промени могат да помогнат на всеки да подобри състоянието си, независимо на каква възраст е.

Можем също да допълним хранителния си режим със суперхрани, за които е научно доказано, че помагат за здравето на мозъка.

Чай

- Кокосово масло – то може да лекува много заболявания, между които сърдечно-съдови проблеми, затлъстяване и др. Редица проучвания доказват, че средноверижните триглицериди на кокосовото масло могат да подобрят когнитивната функция при хора, които имат проблеми с паметта.

- Орехи – проучване показва, че редовното похапване на орехи подобрява паметта и когнитивните функции. Орехите са изключително богати на омега-3 мастни киселини на растителна основа, витамин Е, за който е известно, че предотвратява когнитивното увреждане, както и на алфа-линоленова киселина.

- Бакопа мониери (Брахми) – в аюрведическата медицина тази билка отдавна е използвана за лечение на когнитивни проблеми. Многогодишното растение е решавало проблеми като лоша памет. Според съвременните изследвания дългосрочната консумация на екстракт от билката намалява необходимото време за научаване на нови факти с 50 на 100.

Друго изследване показва, че при редовна консумация на бакопа мониери се наблюдават значителни подобрения в словесната обработка на информация. Проучването е проведено от Браян Кайрала, който работи в Колежа на Филаделфия по остеопатична медицина.

Той провежда проучване с 20 доброволци, които са в напреднала възраст – участниците са разделени на две групи. Едната група от хора са консумирали по 300 мг от билката на ден, а другата група са вземали плацебо.

Оказва, се, че първата група има значително подобрение и според Кайрала, този резултат показва че билката може да помогне за предотвратяването на болестта на Алцхаймер. Специалистът смята, че бъдещи проучвания на растението ще помогнат да се докаже, че бакопа мониери може да помогне за забавяне на когнитивния упадък, който е свързан с напредването на възрастта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати