Фалшив оцет на пазара съсипва туршията

Фалшив оцет
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

От Българската агенция по безопасност на храните предупреждават, че на пазара има фалшив оцет, които може да превърне туршията ви в зеленчукова супа. Цената му е по-ниска от тази на истинския оцет.

Оцетът се продава между 59 и 69 стотинки, но е произведен със синтетична оцетна киселина.

Според дефиницията, приетата в Закона за виното, продаваният оцет трябва да е продукт, получен чрез оцетно-кисела ферментация на вино, плодове и етилов алкохол от земеделски произход.

Общото кисело съдържание не трябва да е по-малко от 60 грама на литър. А в зависимост от суровините оцетът може да е винен, плодов, алкохолен, балсамов.

Синтетичната оцетна киселина, които е приготвена от вода и добавки като ароматизатори не може да носи наименованието оцет. За продажбата на подобен продукт не съществуват ограничения, но е задължително търговците да го обозначават като кисел продукт или кисела подправка.

Туршии

Проверка на вестник Монитор показва, че повечето клиенти се привличат от фалшивия оцет на пазара заради ниската му цена. Бутилка от 700 грама от фалшификата е между 59 и 69 стотинки, докато същият грамаж от оригинала надхвърля 2 лева.

Инженер Атанас Дробенов, който е експерт от Дирекция Контрол на храните в Българската агенция по безопасност на храните, пояснява, че формулата на киселината и оцетът е една и съща. Различен е само начинът, по който е получена.

Няма никаква опасност да подправяте храните си с тази киселина, но не трябва да приготвяте зимнината с нея, като туршии например, защото става опасна, когато се използва в по-голямо количество.

По закон производството на естествен оцет е контролирано от Изпълнителната агенция по лозата и виното. От хранителната агенция пък трябва да надзирават какво става с киселите продукти в магазините.

БАБХ заявяват, че подготвят проверки и очакват сигнали от опарените потребители.

Миналата година по сигнали на клиенти бяха заловени малко над 120 тона фалшив оцет, който се продаваше като винен. Той беше незабавно изтеглен от пазарската мрежа.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати