Как правилно да замесим и сплетем козунак

Как правилно да замесим и сплетем козунак

Козунакът е емблематичен за пролетния празник Великден. Освен това е и любима закуска на мнозина през цялата година.

Купените козунаци радват с приятен вкус, но винаги е по-сладко, когато сме го приготвили сами. За да замесите и сплетете правилно вашия козунак, то трябва да следвате следните стъпки.

Замесването е първият важен момент. Първо се разтваря маята в прясното мляко, затоплено не повече от 35°C. Добавят се 1 с.л. захар и 2-3 с.л. брашно. Всичко се омесва добре и се оставя на топло място да втаса.

През това време останалото брашно се пресява в голяма купа. Яйцата се разбиват и леко се затоплят. В брашното се прави кладенче и те се изсипват в него заедно със захарта, млякото, половин меко масло и втасала мая.

Как правилно да замесим и сплетем козунак

За да се получат оптимални резултати, бъркайте с дървена лъжица, до оформянето на топка.

Важно е тестото да се меси десет минути. Мит е, че му трябва много повече. Ако е воднисто му се прибавя малко брашно, но не трябва да се прекалява, за да не стане твърдо. Готово е, когато престане да лепне.

Тестото задължително се меси с ръце. За да не залепва, те трябва да са потопени в разтопено масло. Когато е готово, се слага на топло за около 1-2 часа, докато удвои обема си. През това време може да се премеси още веднъж.

Готовото втасало тесто се омесва за пореден път. По желание в този момент се прибавят и сушените плодове. Полученото се разделя на от две до пет топки. Те се изтеглят на фитили и се намазват с масло, преди да се сплетат.

Как правилно да замесим и сплетем козунак

Ако ще сплитате козунак с три плитки, то плетенето става, като при обикновена плитка за коса. При пет е същото, само че ще имате повече фитили. Крайният резултат изглежда като две плитки, една до друга. Кръгъл козунак пък се получава, като се сплетат три плитки и се завият на кравай.

Вече сплетеният козунак се поставя във висока тава и се оставя да втаса. Когато удвои обема си, се намазва със смес от разбит жълтък с 1 с.л. мляко.

Отгоре се поръсва със захар и ядки. Пече се в загрята на 220°C фурна. След 10 минути се намалява на 180-190°C. Пече се до готовност, като се проверява с клечка за зъби.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати