Към кои ястия да прибавим кайенски пипер
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Към кои ястия да прибавим кайенски пипер

Към кои ястия да прибавим кайенски пипер

Кайенски Пипер

Кайенският пипер е сред най-лютивите подправки в целия свят. Представлява особено люта червеникава чушка. Името му идва от наименованието на река Кайен, край която растат тези чили чушки.

Подправката в чистия си вид представлява „червен пипер”. Под името кайенски пипер обаче обикновено се разбира смес от този червен пипер с подправки, като кимион, мащерка, чесън, ароматен пипер и дори прах от сушен лук.

Родината на кайенския пипер са тропическите райони на Америка.

Най-големи производители на подправката днес са Мексико, Бразилия, Западна Африка, Китай, Индия и др. Сред първите европейци, които се докоснали до тази култура, бил Колумб, който го сметнал за черен пипер.

Кейк с лют пипер

Лютивият вкус на кайенския пипер се дължи на съдържащите се в него капсаицин и витамин А. Той има широко приложение в кулинарията. Веднъж добавен, придава на всяко ястие особен вкус и тръпчива острота. Може да се използва изсушен и смлян.

Този лют пипер влиза в състава на някои екзотични подправки, като къри, топена сол, чили на прах, бербере и моле негро. Използва се и при приготвянето на легендарния сосТабаско”.

Кайенски пипер се влага най-вече в ястията на южните народи. С него се приготвят редица сосове за месо, овкусяват се храни, като печено месо на шиш, ястия със зеленчуци, свинско и телешко.

Блъди Мери

Месните, рибни, както и тези с леща и грах блюда, добиват неустоим аромат и вкус с малко кайенски пипер в състава. Консервите с домати, както и маринованата риба, задължително се подправят с тази подправка.

Чили подправката е непретенциозна и позволява комбинирането с други подправки като куркума, чубрица, целина, черен и шарен пипер, кориандър, кимион, джинжифил и сушени домати.

Интересно е да се отбележи, че тази люта подправка е приложима и в сладкарската промишленост. С нея се подправят някои видове сладкиши, шоколадови изделия и др.

Характерния вкус на кайенския пипер позволява той да се използва при приготвянето на едни от най-популярните напитки - Блъди Мери и греяно вино.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати