Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за десерти с брашно от рожков

Идеи за десерти с брашно от рожков

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Сладкиш с рожков

У нас вечнозеленото храстовидно дърво рожков е разпространено най-вече в Стара планина и по Черноморското крайбрежие. Отглежда се основно заради ядливите си и сладки шушулки, от които се прави брашно. В миналото са било използвано като естествен подсладител.

В последните години брашното от рожков стана предпочитано пред какаото, най-вече заради специфичния му вкус и ниските нива на калории. Често рожков се използва като алтернатива на шоколада, тъй като в него не се съдържа кофеин.

С брашно от рожков могат да се приготвят множество вкусни и необичайни десерти. Ето някои идеи:

Бискриви с рожков и чия

Сладки с рожков

Необходими продукти: ⅓ ч.ч. брашно от рожков, 3 с.л. семена от чия, 1 ч.л. орехи, 1 ч.ч. стафиди, 4 фурми

Начин на приготвяне: Всички продукти се изсипват в блендера и се разбиват до получаването на хомогенна смес. От полученото се разточва тесто, от което се изрязват сладки с формички. Поставят се за малко във фризера, за да стегнат и – готово. Не се пекат.

Сладкиш с брашно от рожков

Необходими продукти: 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. захар, 1/4 ч.ч. брашно от рожкови, 1/3 ч.ч. олио, 230 мл сварено кафе (или разтворено нес кафе), 1 ч.л. ябълков оцет с 1 ч.л. сода за хляб, ванилия, щипка сол

Начин на приготвяне: Фурната се загрява на 180 градуса. Двете брашна и захарта се смесват. В средата се прави кладенче, в което бавно се изсипват кафето, олиото и оцета, с разтворената в него сода за хляб. Сместа се разбърква до получаването на хомогенна смес. Изсипва се в намаслена тавичка или в покрита с хартия за печене. Пече се около 25 минути, като периодично се проверява с клечка за зъби.

Сладки с лешници и рожков

Бисквити с рожков

Необходими продукти: 1 пакет масло, 120 г захар, 1 пакетче ванилия, 200 г брашно, 60 г меласа, 1 пакетче бакпулвер, 60 г брашно от рожков, 1 яйце, ½ ч.ч. смлени лешници

Начин на приготвяне: Брашното, рожков, лешниците и бакпулверът се смесват. В друг съд се разбиват захарта и поомекналото масло. Добавят се яйцето, меласата и ванилията. Разбъркват се добре и към тях бавно се прибавя от сухата смес. Размесва се тесто, от което се правят топки с големината на орех. Нареждат се в тавичка покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15 минути.

Сладки с бадеми и рожков

Необходими продукти: 1 пакетче масло, 5 с.л. брашно от рожков, 1/2 ч.ч. кафява захар, 1 яйце, 50 мл кленов сироп, 1 ч.ч. пресято брашно, 1 пакетче бакпулвер, 1 щипка сол, 20-25 броя бадеми

Начин на приготвяне: Брашното, бакпулверът и солта се пресяват и се смесват с брашното от рожков. Маслото и захарта се разбиват с миксер. Когато станат на крем, им се добавят кленовият сироп и яйцето. Разбива се отново.

Към получената смес се добавят по няколко лъжици от сухата смес. Бърка се, докато свърши сместа с рожков. Най-добре е да се използва дървена лъжица.

От полученото тесто се оформят около 20-25 топки. Нареждат се в тавичка, покрита с хартия за печене. Леко се притискат с длан към нея и във всяка се забожда по един бадем. Сладките се пекат 13-15 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна. Когато са готови, се оставят за минута-две да се охладят, след което се прехвърлят върху решетка, за да изстинат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest