На 16 години с тегло 170 килограма

Затлъстяване

Затлъстяването отдавна се е превърнало в световен здравословен проблем. Сред най-сериозно пострадалите от наднорменото тегло са тийнейджърите в САЩ – вследствие на килограмите подрастващите страдат от различни болести. Много често единственият изход от подобно състояние е операцията.

Кира е на 16 години и тежи цели 170 килограма, а единственият вариант за спасение от клопката на наднормените килограми за нея е да ѝ се направи операция, която всъщност ще стесни стомаха ѝ. Момичето е заснето от американския телевизионен канал Ей Би Си и твърди, че е изключително притеснена и не иска да умира млада.

За много от американчетата с наднормени килограми единствената възможност е операцията. Диетите не им помагат и за да се прекратят страданията им, както и евентуалните усложнения от затлъстяването, трябва да се прибегне до хирургическа намеса.

Тези деца не могат да водят нормален живот – не могат да се движат нормално, повечето имат гръбначно изкривяване, диабет, проблеми с крайниците, със сърцето. Психиката им също е сериозно увредена.

Майката на Кира и всъщност цялото ѝ семейство страда от крайна форма на затлъстяване. Близките на момичето споделят, че хората постоянно се втренчват в нея и виждат само килограмите ѝ.

Първата дама на САЩ – Мишел Обама, се е заела да помогне на деца в състоянието на Кира. Нейното желание е да подтикне младежите към повече движение и да ги накара да се хранят по-здравословно и с мисъл.

Фаст фууд

За тази цел Мишел Обама е заснела няколко кадъра, в които сади зеленчуци, готви, прави упражнения, танцува. Оказва се, че усилията на първата лейди до някаква степен са се увенчали с успех.

От Американската здравна служба съобщават, че случаите с наднормени килограми сред малките деца стават все по-малко. При деца, които са на възраст между 2 и 5 години, случаите на затлъстяване са намалели с 43 % в сравнение с резултатите преди десет години.

При тийнейджърите, обаче, резултатите не са толкова добри – подрастващите все още имат сериозен проблем с килограмите. Оказва се, че всеки трети американски младеж има затлъстяване. Проблем с наднормено тегло при подрастващите има и сред тийнейджърите от афроамерикански и латиноамерикански произход.

Според Уилям Клиш, който работи в педиатрична клиника в Тексас, затлъстяването е най-големият проблем за американското здравеопазване. Последиците от заболяването се отразяват на цялото общество, а лечението на проблема струва милиарди.

Мишел Обяма

Клиш изтъква още, че заболяванията, които носи след себе си наднорменото тегло, не бива да се пренебрегват. При ранно разболяване от диабет животът на болния се съкращава с около 27 години, твърди детският лекар.

Поколението на децата, които страдат от наднормено тегло, ще има по-кратък живот, отколкото поколението на родителите им. Мишел Обама твърди, че ще продължава да се бори в името на децата и знае, че решението няма да дойде бързо и лесно.

Не само родителите повлияват храненето на своите отрочета – всекидневните реклами по интернет и телевизията също дават своето отражение, категорична е първата дама на САЩ. През последните години американската хранителна индустрия предлага все по-калорични храни – всевъзможни панирани продукти, спагети с мазни сосове и пр.

Всяка година от организацията Наука за обществото отсъждат награда на най-калоричното блюдо. Тази година наградата печели фъстъчено-маслен шоколадов кейк със сирене – в него се съдържат 2780 калории.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати