Задава се криза с олиото тази година

Олио
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.24 лв.
Виж ››

По-скъпо и по-малко като количество олио ще има тази година по нашенските пазари като последица от дъждовете в страната. Земеделците се оплакват, че реколтата им е по-ниска от обикновено.

Поройните дъждове тази година са съсипали по-голямата част от слънчогледовата реколта. Заради по-ниския добив е възможно и цената на олиото да се вдигне.

Земеделците от Русе съобщават, че тази година реколтата е много по-слаба заради дъждовете. Това лято добивът на слънчоглед е с 37 килограма по-малко от миналата година на 1 декар.

В русенския район са засети общо 464 129 декара със слънчоглед по данни на областната дирекция Земеделие. На повечето места обаче земеделската култура е унищожена. След пороите много от слънчогледите са останали само по стебло – без пита и листа.

Слънчоглед

Ниският добив предполага и по-висока изкупна цена, което сериозно притеснява родните потребители. Почти всяко българско домакинство използва олиото всекидневно в кухнята си и по-високата му цена на пазара няма да се хареса.

Част от експертите предполагат, че поскъпването на българското слънчогледово олио може да не се усети от потребителите, тъй като е възможно пазарите у нас да бъдат залети с вносно олио, което се предлага на по-приемливи цени.

Очаква се след Коледа голяма част от предлаганото олио да е внос. Земеделците у нас обаче се съмняват, че вносното олио ще е със същото качество като българското.

От по-нисък добив се оплакват и производителите на грозде. Изкупуването на есенния плод вече започна на тържищата край Първенец и Огняново. Цените на едро на гроздето са между 1.20 и 1.40 за килограм.

Грозде

За сравнение килограмът на едро на гроздето миналата година беше 1 лев.

Според данните на Института по лозарство в Плевен тази година добивът на грозде е с 50% по-нисък, което определя и по-високата му цена.

Земеделците у нас се притесняват, че ако проливните дъждове в страната продължат, по-голямата част от реколтата ще се развали, като това ще се отрази и върху качеството на виното.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
производител
производител
10.06.2015 21:09
Задава се криза в главите ви, плащат ви да стресирате хората и да изкупят залежалото гранясало олио, гадняри сте вие журналистите и заради вас народа мизерува, ти да не би да се занимаваш с този бизнес, че го пишеш, но някой лев в кесията е добре дошъл!
0
0