Кулинарна употреба на камут

Камут с кюфтета

Камут е най-новата суперхрана. Името идва от Древен Египет, където този сорт пшеница е бил известен преди хиляди години. Той наподобява лимеца, като до днес е запазил непокътнати своите хранителни качества. За момента може да се намери само в био магазините.

Камут представлява древен сорт пшеница. Един от най-големите хранителни плюса на културата, е че не съдържа глутен. За сметка на глутена, в него се откриват големи дози протеини.

Освен това е богат на един от най-силните антиоксидантиселен, както и други минерали и витамини. Изключително вкусна, тази култура зарежда организма с енергия и полезни вещества.

Кулинарната употреба на камут изисква предварителна обработка. Една нощ преди това трябва да се накисне във вода. След това се вари във вода, като съотношението трябва да е 1:5. След като заври, се оставя на котлона за 45 минути.

Камутът се консумира сварен и охладен. Подходящ е за зърнена закуска с масло, сирене и др. Също така си подхожда с ядки, сушени плодове и подсладители - например мед. Тази пшеница е и основна съставка в някои изискани салати и ястия. Подходяща е за консумация от деца над една годинка.

Освен семената, могат да се консумират и кълновете камут. От растението се прави и брашно, което обаче се окислява трудно, при което губи много от полезните си качества.

Камут

От брашно от камут се приготвят вкусни макаронени изделия, хляб, крекери, фиде, сладки и др. Често се съчетава с други брашна. То е с ниско съдържание на глутен и е добра алтернатива за всички с глутенова непоносимост.

Освен всичко друго, от камут се приготвят още напитки с екстракт от зърнени растения и бира. В растението има високо съдържание на магнезий, протеини и селен, поради което има силно енергизиращо действие.

Ето една лесна и вкусна рецепта с камут:

Спанак с камут

Необходими продукти: 2/3 ч.ч. камут, 300 г пресен спанак, 1 морков, 1 червена чушка, 1-2 скилидки див чесън, 1 кубче зеленчуков бульон, черен пипер, сол, 2 с.л. олио от гроздови семена.

Начин на приготвяне: Камутът се накисва в хладка вода за една нощ. На сутринта се сварява във вода (1:5), за около 45 минути. Спанакът се измива и се накъсва с ръце.

В тавичка се загрява олиото. В него се задушават спанакът, след което и наситнените морков, чушка и чесън. Подправя се на вкус.

Към задушените спанак и зеленчуци се добавя свареният камут и разтворения в 1 ч.ч. вода бульон. Оставя се на котлона, докато бульонът изври.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати