Айсберг - незаменима част от любимата салата Цезар

Салата Цезар

Салатата Цезар може да бъде открита във всеки един ресторант в света. Съставките обикновено се различават, най-вече спрямо региона и културата на дадения народ, но едно остава непроменено – основните съставки.

Това са салатата айсберг, крутоните и пармезанът. Те могат да бъдат допълнени с всякакви други продукти като домати, пилешко месо, бекон, скариди, сьомга, майонеза и други. Неизменните съставки обаче никога не се променят.

Към основните съставки в салатата Цезар има няколко изисквания, които трябва да се спазват, за да стане тя неповторима.

Айсбергът е основата на салатата Цезар. Някои го заменят с маруля, но по този начин салатата вече не е Цезар. Обикновено се използват най-крехките листа от нея, но някои залагат на цялата глава, тъй като самият зеленчук е крехък по презумпция. Главата се разделя на две и се отстранява кочана. След това се нарязва или накъсва на едри парчета.

В салатата айсберг са събрани отлични вкусови качества с малко калории и много витамини. Тя е отличен източник на фолиева киселина, калций, витамините Е, К, В и РР, а външните листа са богати на бета каротин.

Айсберг

Салатата айсберг понася овкусява със зехтин и оцет. Подхожда си с различните видове сирена, крутони, чери домати и някои местни продукти – едни от предпочитаните продукти за салата Цезар.

След айсберга, следващата основна съставка в салатата Цезар са крутоните. Могат да се закупят готови или да се приготвят у дома. За целта няколко филии багета или друг хляб се нарязват на кубчета и се запичат в тиган със зехтин и чесън.

След крутоните в салатата могат да се добавят всички предпочитани продукти, стига те да не влизат в конфликт с основната замисъл за салатата Цезар.

Обединяващ в салатата Цезар е дресингът. Той е последният щрих, който дава цялостен вид на салатата. Подходящ е приготвеният от суров жълтък, чесън, зехтин, дижонска горчица, пармезан, лимонов сок и сос Уорчестър.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати