gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Ядящи се бутилки ще изместят пластмасата

Ядящи се бутилки ще изместят пластмасата

Вода

Нови бутилки, които са произведени от ядящите и гелообразни мембрани, напълно ще изместят пластмасовите шишета познати днес, твърдят експерти.

Революционният търговски артикул носи името Ooho, а външният му вид доста наподобява морската медуза. Според специалистите обаче новата технология, при която се произвеждат бутилките, ще спаси човечеството от замърсяване.

Ядливите бутилки станаха един от финалистите, които се състезават за голямата награда на изобретателите Глобален форум, който тази година се провежда под мотото Пет идеи, които могат да променят света.

Напълно различните по рода си шишета са изобретени от Родриго Гарсия Гонсалес от Кралския колеж на изкуствата в Лондон.

Бутилките са напълно биоразградими и освен че могат да се хвърлят навсякъде, без да навредят на околната среда, могат дори да бъдат изядени без да има какви то и да било последствия за организма.

Ядлива пластмаса

Сред останалите претенденти за тазгодишният приз за ново изобретение са плочки, които произвеждат енергия под стъпките на минувачите и апликация, която позволява на потребителите сами да изследват очите си.

Ако ядящите се бутилки Ooho навлязат в пазарната мрежа, напълно ще изместят пластмасовите шишета, с което ще се сложи край на милиардите тонове пластмасови отпадъци, които се изхвърлят всяка година.

Технологията по изработването на революционните бутилки е разработвана в продължение на години. Същата технология е използвана и за създаването на фалшив хайвер.

Гелообразният слой на Ooho е изработен, след като замразена вода е потопена в калциев хлорид. Мембраната е укрепена и капсулирана чрез екстракт кафяви водорасли.

Единственият проблем при тези бутилки е, че мембраната не е достатъчно издръжлива и е трудно да бъдат транспортирани от едно място на друго. Учените от от Кралския колеж на изкуствата продължават да работят по усъвършенстването на бутилката.

Пред специалистите стои и друго предизвикателство. Те трябва да направят така, че шишето да се затваря, щом веднъж е отворено, защото на този етап това е невъзможно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати