Тайван въведе драконови мерки срещу опасен фаст фууд

Бургери

Храната, предлагана в заведенията за бързо хранене, все по-често се определя като вредна и особено опасна. В тази връзка премиерът на Тайван Цзян Ихуа реши да вземе строги мерки. Ихуа ожесточи наказанието за нарушаване на стандартите за безопасност в хранителната промишленост след редица крупни скандали.

Преди броени дни една от компаниите бе наказана солидно. Тя трябва да изплати 1.6 милиона долара заради доставки на нискокачествено растително масло, чиято консумация може да повиши риск от сърдечно-съдови заболявания и да причини дори рак.

Според въведените законови поправки хората, осъдени за употребата на забранени вещества или подмяната на съставки, могат да прекарат седем години в затвора. Ако заради извършените нарушения е пострадал човек, извършителите ги чака доживотна присъда.

От друга страна тези, които алармират за нарушения в хранителния сектор, могат да очакват възнаграждение в размер до 60 хиляди долара.

По думите на кореспондента на а BBC News в Тайбей кухнята на Тайван доскоро се считаше за качествена, но заради някои неразбории в последно време индустрията пострада значително.

Фаст фууд

Тайван не е единствената страна, в която властите вземат специални мерки по отношение на фаст фууда. Припомняме, че преди време румънското здравното министерство обяви, че обмисля да постави такса върху храните от типа фаст фууд.

Според властите консумацията на нездравословни храни повишава заболеваемостта от някои определени заболявания и заради това е съвсем нормално тези продукти да бъдат таксувани допълнително, за да се намали приемът им.

През последните години фаст фуудът стана причина за много разгорещени дебати. Според някои учени вредите от консумацията на бързата храна са безброй. Едно от последните изследвания доказва, че едномесечен прием на бързи храни сравнява на преболедуване от хепатит.

Вредните храни, освен че спомагат за натрупването на излишни килограми, вредят и на черния дроб. Най-опасни според специалистите са любимите на мнозина от нас пържени картофки, приготвени в многократно използвана мазнина. По тази причина медиците съветват хората да избягват посещенията в заведенията за бързо хранене.

5 0
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати