Британец отгледа 9-килограмов лук

Голям лук
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина-15%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина
15.00 лв.
12.75 лв.
Виж ››

Лукът е двугодишно растение, широко използвано в готварството заради характерния си лютив вкус. По време на готвене лукът значително омеква, а уханието, който той придава на ястието, е много приятно. Лукът се цени доста и в медицината. Всъщност нито едно растение не се използва толкова много и в народната медицина, колкото лука.

Той е източник на голямо количество различни минерални соли, витамини, ефирни масла, притежаващи бактерицидни свойства. В лука се съдържат витамин С /в листата–35 мг/, витамин В1 - до 60 мг, В2, В6, Е, РР1, калий, фосфор, калций, желязо и лимонена киселина.

А сега се опитайте да си представите колко много полезни вещества има в една 9-килограмова глава лук. Най-голямата, отгледана в света, лукова глава тежи почти толкова и заради невероятните си размери е вписана в Книгата с рекордите на Гинес.

Фермерът, отгледал гигантския лук, е безкрайно горд от 8460-грамовото си постижение. Той е от град Мойра в графство Лестършър. 49-годишният Тони Глоувър успял да отгледа забележителния лук с помощта на богата на нитрати тор и при строго следене на най-благоприятната влажност.

Огромен лук

Докато гигантският лук растял, лампите в оранжерията на Глоувър били винаги запалени. Отглеждането на 9-килограмовото чудо отнело на фермера цяла година, но той изобщо не усетил как са се изнизали всичките месеци, тъй като обича своята работа. Глоувър се занимавал със зеленчукопроизводство още от тийнейджър и влага в дейността си цялата си любов и грижа.

Предишният рекорд за най-голям лук в света бе поставен от зеленчук със сравнително по-малка маса. Преди време лукът на 67-годишния Питър Глейзбрук постави световен рекорд за най-голям лук, след като достигна забележителните 8.15 килограма.

Пенсионерът изглежда обожава да отглежда големи зеленчуци, тъй като държи и рекордите за най-голям картоф, цвекло и пащърнак. И въпреки че трудът на Питър Глейзбрук беше възнаграден с 2500 евро, възрастният мъж не пожела да издаде с какво точно полива зеленчуците си. След лука на Глейзбрук на трето място по-големина се нарежда лук, отгледан през 2005 година, тежащ 7.48 килограма.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ВИЛИ-Виолета Матева
Супер с този лук може да готвя цяла година ,но фермерът не си издава тайната
0
0