Лечебни рецепти с мурсалски чай

Мурсалски чай

Мурсалският чай е обявено за едно от най-здравословните чудеса на света. Една чаша от него може да подсили неимоверно имунитета. Тя прави организма по-силен и по-устойчив на всички болести. Той е идеалната билка през зимния период.

Освен мощен имуностимулатор, мурсалският чай спомага забавянето на стареенето на клетките. Той нормализира кръвното налягане и предпазва от инфаркт и инсулт. Прочиства тялото от токсините и бори чернодробните и бъбречни заболявания.

Мурсалският чай има благотворно действие върху дихателната, ендокринната и сърдечно-съдови системи. Той действа противораково и укрепващо на целия организъм. Смята се, че носи дълголетие и стимулира потентността при мъжете. Поради това на някои места може да се срещне като българската виагра.

Чай от мурсалски чай

Мурсалският чай се бере по време на цъфтежа, през месеците юни и юли. Той има жълти цветове и силен аромат. Използваемите части са надземните. За да бъдат лечебните отвари пълноценни, билката трябва да бъде изсушена добре на цели стръкове до светлозелен цвят.

Днес мурсалският чай е вписан в Червената книга на България. Въпреки това има голям брой хора, които събират или отглеждат билката. Някои дори разполагат със собствени плантации и пълноценно се наслаждават на всички ползи, които носи тази невероятна билка на млади и стари.

Лечебната рецепта, която се приготвя с мурсалски чай има няколко близки разновидности. Тя обаче е достатъчна, за да се справи с безброй проблеми и заболявания.

Познавачите препоръчват 20 стръка мурсалски чай да се варят 5 минути в 4 литра вода. Оставя се да изстине, след което се пие като лекарство 15 минути преди всяко хранене, три пъти на ден. Не се подслажда.

Друг вариант е 3 с.л. от билката да се сварят в литър вода. Полученото отново се разпределя за три пъти на ден.

Друга изпитана рецепта с мурсалски чай може да се прилага сутрин и вечер. За целта 1 стрък от него се вари в 250 мл вода.

А за удоволствие - по всяко време може да си приготвите ароматен чай от мурсалски чай.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати