Сто бурканчета лютеница ще ви струват 30 лв

Лютеница
Електронна везна тип кана
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Електронна везна тип кана
46.00 лв.
Виж ››

Сезонът на туршиите и зимнината в страната ни официално е открит. Според груби изчисления продуктите за 100 бурканчета лютеница тази година ще излязат на домакините около 30 лева.

Проверка на вестник Новинар показва, че килограм чушки на Женския пазар в София излиза 80 стотинки, килограмът домати се предлага за левче, а патладжаните са на цени около 1.20 лева.

В големите хранителни вериги дори обявиха промоции на продуктите, необходими за приготвянето на туршии и лютеница. Литър олио например в някой магазини се продава с намаление от 1.70 лева.

За около 30 лева една българска домакиня може да си купи необходимите продукти, с които да приготви 100 бурканчета лютеница според грубите изчисления.

Продавачите на пазарите заявяват, че тепърва очакват търсенето на зеленчуци за зимнина да скочи, въпреки че отсега се забелязва, че българинът е в трескава подготовка за приготвяне на туршии и лютеници.

Зимнината тази година обаче ще бъде приготвена от вносни зеленчуци от Гърция и Македония, тъй като българската продукция се продава на по-високи цени заради поразените от дъждовете насаждения.

Доматено пюре

Докато вносните домати по пазарите у нас вървят за около левче, килограмът на доматите, произведени в България, надвишава 2 лева.

Скокът при българските чушки и патладжани тази година е с около 40 стотинки на килограм. Корнишоните по повечето пазари се предлагат за 1.60 лева за килограм.

Чушките тази година са внос от Турция. Много от потребителите обаче се притесняват, че те съдържат пестициди над нормата, тъй като контролът върху вносът им е изключително нисък, понеже Турция не е членка на Европейския съюз.

Заради недостига на домати тази година българските консервни фабрики са били принудени да използват китайско пюре в лютеницата. Макар да не е от напълно натурални продукти, производителите на лютеница казват, че поне бурканчетата ще са по-евтини в сравнение с парите, които ще похарчите, за да си приготвите зимнината сами.

Рейтинг

5 0
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати