gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»В ябълките има най-много пестициди

В ябълките има най-много пестициди

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121294
Ябълки
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Изследване на EWG върху плодовете и зеленчуците показа кои продукти са с най-високо съдържание на пестициди. Най-много химикали има в ябълките, а най-малко – в лука.

Новите проучвания показват, че ябълките на пазара са най-замърсени в сравнение с останалите плодове и зеленчуци, които купуваме. След ябълките сред най-опасните продукти на пазара се нареждат чушките и целината.

Прочуването на EWG е имало за цел да определи плодовете и зеленчуците, които са най-опасни за консумация заради високото съдържание на химикали в тях. Определени са и най-безопасните за консумация плодове и зеленчуци.

Най-чисти са се оказали лукът, ананасът и сладката царевица. Според специалистите те са са с най-ниско съдържание на химикали.

Лук

Изследователите твърдят, че в 68% от продукцията, която е проучвана, има пестициди, както и някои химикали, които за забранени за употреба в земеделието.

В някои от плодовете са намерени органофосфати, които могат да причинят проблеми в нервната система. Такива опасни остатъци са открити и при бебешките храни.

Най-замърсените продукти на пазара са ябълките, целината, чушките, ягодите, нектарините, гроздето, спанака, марулите и краставиците.

Съответно най-безопасни за консумация са лукът, ананасът, сладката царевица, зелето, грахът, апержите, мангото, авокадото, патладжанът и кивито.

Колбаси

Паралелно с това експертите предупреждават потребителите да внимават със саламите, които купуват, защото някои търговци пробутвали стари кренвирши, наденици и филета.

За да им придадат по-свеж вид, търговците намазвали саламите с оцет. Но примамливият вид определено не ги правел годни за консумация.

Старите колбаси се обтривали с кърпа, напоена с оцет, докато набъбнат и придобият вид, след което са връщани обратно по витрините на магазина.

В старите салами се развиват опасни болестотворни микроорганизми, които предизвикват стомашно-чревни разстройства и могат да доведат до опасни хранителни натравяния.

От Агенцията по безопасност на храните призовават клиентите да алармират и при най-малкото съмнение за такива продукти в пазарската мрежа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати