gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Киселото зеле и картофите поскъпват

Киселото зеле и картофите поскъпват

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121271
Картофи
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

Търговците предупреждават, че тази година киселото зеле ще поскъпне с до 1 лев за килограм. Скокът в цените ще стигне и картофите заради проливните дъждове, които съсипват реколтата.

В момент цената на зелето е сравнително висока в сравнение с минали години. Средната цена е 1 лев за килограм, но на някои места зелките могат да се намерят за 70-80 стотинки за килограм.

Производители от Пловдивско и Пазарджишко заявяват, че няма никакви изгледи цената на зелето да започне да пада, което означава, че тази година българите ще слагат кисело зеле на по-високи цени.

Зеле

За покачването на цените производителите обвиняват обилните дъждове, които за съсипали реколтата. В много райони на страната високата влажност е довела до загниване на зелките и поява на различни вредители, които са направили зеленчука непродаваем.

Големите търговски борси в страната в момента продават зелето за между 35 и 60 стотинки на килограм на едро.

Кампанията по приготвяне на кисело зеле ще започне след около месец, а ноември е месецът, в който се купуват най-големи количества от зеленчука.

Мнозина правят кисело зеле най-вече заради листата за сарми, но има и почитатели на салатата от кисело зеле и на зелевия сок.

Кисело Зеле

По родните пазари и тази година ще има вносно зеле от Турция и Македония, но неговата цена няма да се различава от българското зеле, понеже зеленчукът в съседките ни също беше засегнат.

Цената на българските картофи също ще скочи, защото заради проливните дъждове те са започнали да гният. Голяма част от посевите са били загубени още след пролетните валежи.

Ако дъждовете продължат със същия интензитет още 2 седмици, има реална опасност от масов гниещ мор сред картофите, предупреди шефът на ресорната асоциация Венцислав Каймаканов.

Към момента цената на картофите е под 50 стотинки за килограм на едро, но производителите заявяват, че идните месеци стойностите им ще тръгнат нагоре.

На пазара се предлагат и вносни картофи от Германия, Полша и Холандия, чиято цена не се различава много от местното производство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати