Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Шизандра в борбата срещу диабет

Шизандра в борбата срещу диабет

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Шизандра

Шизандра е растение, познато още като китайски лимонник. То е не само билка, но и прекрасно средство за декорация. Според китайската медицина е и отлично средство за борба с преждевременното остаряване, като по този начин удължава живота.

Растението шизандра има интересен вид и приятен аромат на лимон, който се разнася навсякъде около него. За ползите от това лечебно растение се знае много. То е ефикасно средство за справяне с редица неразположения.

Едно от основните качества на билката шизандрата е, че се бори активно срещу захарния диабет. Тя нормализира кръвната захар, заедно с кръвното налягане. Освен това подпомага възстановяването на изгубените чернодробните клетки при преболедуван хепатит.

Приемът на билката, под всякаква форма, доказано подпомага обмяната на веществата. Тя засилва имунитета и повишава тонуса на организма. Освен това, лечебните ѝ свойства успокояват кашлицата и намаляват отделянето на секрети от белите дробове. Растението е подходящо за хора, страдащи от астма.

Опитите показват, че шизандра усилва и увеличава сърдечните съкращения. По този начин тя подпомага работата на сърцето при хора, страдащи от различни сърдечно-съдови заболявания. Освен това усилва тонуса на сърдечния мускул и предпазва от появата на всякакви проблеми. Шизандра се влага в редица препарати, защитаващи тъканите на сърцето.

Сушена Шизандра

Най-много активни съставки се съдържат в пресните плодчета на растението шизандра. За да предпазите сърцето си, то приемайте по няколко пресни плодове два пъти на ден, до обяд. Също така може да се приеме по половин грам сушени плодове от растението на ден.

Запарка от растението се приготвя от ½ ч.л. счукани плодчета, залети с 500 мл вряща вода. Полученото се прецежда и се изпива за ден.

У нас по-успешно може да се открие настойка или етерично масло от шизандра. От тях се приема по 25 капки, два пъти на ден, отново до обяд.

От семената на билката пък успешно се приготвя спиртен извлек. За целта 50 г плодчета се смилат или счукват, след което се заливат с 250 г алкохол.

Получената смес се оставя за две седмици на тъмно и сухо място. Когато е готова, сместа се прецежда и от нея се приемат по 20-30 капки. Те се разтварят в чаша вода и се приемат половин час преди хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest