От хамбургерите се затъпява
gotvach.bg»Статии»Любопитно»От хамбургерите се затъпява

От хамбургерите се затъпява

Хамбургери

Похапването на хамбургери, пържени картофки и пици е безкрайно критикувано от лекари и изследователи. Едва ли има някой, който да не е чувал колко много вреди фаст фуудът на организма и фигурата ни.

Храните, хапвани на крак, са обвинявани още за болести като гастрит, язва и други стомашни заболявания. Те също така се отразяват отрицателно и на кръвното налягане, тъй като високото ниво на сол в тях допринася за развитие на хипертония.

Учените обаче откриха още един недостатък на бързите храни. Оказва се, че те вредят и на мозъка, пише вестник Дейли мейл.

В проучването на австралийски учени взели участие 602 човека. Изследователите забелязали, че 14-годишните тийнейджъри, които се придържат към нездравословното хранене, се справят сравнително по-зле с когнитивни задачи.

Бургер

Не било никак трудно за експертите да установят, че тези от доброволците, които предпочитат готовата храна, пържените картофи, червеното месо, колбаси и безалкохолни напитки, имат негативни асоциации, отразяващи се във времето им за реакция, визуалното им внимание, умствените дейности, паметта и учебния процес.

От друга страна, доброволците в изследването, в чието меню преобладавали плодове и зелени листни зеленчуци, имали по-добро когнитивно представяне. Д-р Анет Ниарди смята, че това може да е причинено от високото съдържание на микроелементи в зелените листни зеленчуци, което води до по-добро когнитивно развитие.

В същото време съдържанието на омега-6 мастни киселини в пържените картофи и червеното месо наред с редица други фактори най-вероятно затрудняват когнитивните умения.

Прекомерната консумация на хамбургери, пържени картофи, пържени пилета и пици затруднява четенето, затруднява фокусиране на предмети, а също и разпознаването на лица.

Постепенно започва да се наблюдава замъгляване и размазване на зрението, а това несъмнено затруднява ежедневието на човек и влошава качеството му на живот, предупреждават експертите.

Хората трябва да имат предвид, че метаболитните пътища функционират най-добре с умерен прием на омега-3 и омега-6 мастни киселини, но западната диета може сериозно да наруши този баланс, смятат още специалистите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати