Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Родната туршия със зарзават от три континента

Родната туршия със зарзават от три континента

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Туршия

Ето че отново времето започна да се разваля и да става студено. По стара българска традиция есента е идеалният момент за приготвяне на зимнина, лютеница и кисело зеле.

И макар всяко семейство да има свой собствен начин, по който прави консервите, едно нещо винаги е общо - използването на качествена българска продукция.

Тази година зарзават от три континента ще напълни родните буркани, показва проверка на Телеграф в няколко търговски вериги. Потребителите ще могат да закупят моркови от Чехия, червено зеле от Холандия и корнишони от Македония.

Зелените чушки пристигат у нас от Турция, доматите са гръцки, чесънът-китайски, а лукът е от Египет.

Разглеждайки фактите по този начин, няма как да не отбележим, че традиционната българска лютеница, за която са необходими домати, кромид лук, моркови, чушки и чесън, всъщност вече се е превърнала в интернационална.

Според някои рецепти в лютеницата се слагат и картофи, но тази година и картофите ни са внесени откъде ли не.

Причината за недостига на родна продукция по хранителните вериги и пазари, е че това лято вследствие на лошите метеорологични особености българската реколта беше унищожена от болести. Дъждовете измиват почвата и се налага допълнително торене.

Буркани

Освен всичко друго проливните дъждове не позволиха тя да бъде напръскана и обрекоха усилията на земеделците на провал. Някои стопани са пръскали продукцията по повече от десет пъти, но ефект така и не се забелязва.

От дъждовете пострадаха почти всички култури. Повече от половината от стопаните изчисляват, че загубите им са около 2/3 от цялото им производство, а българите консумират едва 10 процента родни плодове и зеленчуци.

Предимно ги изкупуват хора от София и морето. Малкото оцелели плодове и зеленчуци или са лишени изцяло от търговски вид, или търговците предпочитат да ги изнесат извън граница, тъй като печалбата им е много по-добра.

Има и друга причина за преобладаването на разнообразна чуждестранна реколта по родните пазари. Заради ембаргото, наложено от Русия за внос на храни от ЕС, голяма част от продукцията от Европа беше насочена към страната ни.

Така се оказва, че домашно приготвената зимнина не се различава кой знае колко по състав от купешката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest