Защо доматите вече не са като едно време

Домати

За да разберем защо любимите ни червени зеленчуци не са като едно време, първо трябва да знаем какво всъщност представлява доматът. Все по-често се споменава фактът, че доматите всъщност не са зеленчуци, а плодове от тип ягода. Те си приличат по сочността. Това е най-характерната особеност на домата – той трябва да е сочен, а не да хрупка.

В миналото както у нас, така и в другите страни, производителите чакаха продукцията да узрее в собствената им градина или разчитаха на някой местен градинар, който да изнесе стоката на близкия пазар. Така, доматите бяха пресни, сочни и узрели на корен.

С годините тази практика рязко се измени. Индустриализацията доведе до голямото, концентрирано производство на домати. Големите и най-вече далечни пазари изискват стока, която търпи дълго транспортиране и всякакви манипулации, без да се развали свежият и вид.

Докато старите домати бяха разнообразни по форма, с богата сърцевина, днес те се сортират с машини. Най-вкусният български домат от сорт „Идеал“, толкова хубав, сочен, с едри плодове, не търпи подобна пазарна продукция. Поради това се отглежда само любителски.

Това, което стига до крайните купувачи са домати, предимно твърди, оформени, гладки, издръжливи на транспорт и на съхранение. Дори бе въведен нов термин за тези домати - "long shelf life" – „дълго живеещ на рафта”.

Вкусни Домати

За пръв път опити за удължаване на живота на доматите, за сметката на тяхното качество, се провежда в Израел. За целта доматите се кръстосали с ген, който забавя зреенето.

Така полученият домат трудно се наранява и дълго остава твърд и зелен. За сметка на това обаче той губи най-ценното си свойство – това, да бъде сочен като ягода. Въпреки това, практиката добива широка популярност сред производителите и не след дълго се разпространява из целия свят.

Първоначалното негодувание на потребителите бързо се потушава. За да бъде цветът на неузрелите домати по-интензивен, той се обогатява с етилен – вещество, стимулиращо реакциите за образуването на багрилното вещество ликопен. По този начин се стига до познатите ни днес по рафтовете на магазините червени домати със неузряла, зелена сърцевина.

Споменът за вкусните домати все повече избледнява в паметта ни. Когато те са узрели на корена си, сочността се получава чрез естественото разхлабване на връзките.

Когато обаче са получени по изкуствен път обаче, резултатът е нещо, което наподобява домат, но е нито сочно, нито има вкус и само хрупа глухо в устата.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Евто
Евто
26.07.2015 09:24
Доматите не са плод, а са растения от рода картофови. Не пишете глупости.
1
0