gotvach.bg»Статии»Любопитно»Откриха идеалните пропорции между джин и тоник

Откриха идеалните пропорции между джин и тоник

Джин физ

Джинът представлява високоалкохолна напитка, която започва да се произвежда в Нидерландия през седемнадесети век. Изобретяването му се приписва на лекаря Франциск Силвиус. Когато един джин е естествен, той се приготвя от дестилат на ферментирали зърнени храни. Добавя се и аромат на хвойна, добит от смлени хвойнови плодове.

Джинът обикновена се съчетава с тоник, като полученото питие се радва на популярност в цял свят. За да е идеален вкусът на получената смес обаче, трябва да се спазват определени пропорции, откриха британски учени, анализирали комбинацията на джин с тоник, пише вестник Дейли телеграф.

Според изследователите, занимаващи се много сериозно с този въпрос, в съвършения джин с тоник алкохолът трябва да е около една част, а безалкохолното - две части. Като, разбира, се в същото време трябва да се има предвид и водата от леда.

Точното количество тоник зависи най-вече от това колко силен е джинът, обяснява Стюарт Бейл, който е член на изследователския екип.

Когато си приготвяме коктейл с джин и тоник, от значение е не само правилното съчетание на двете напитки, но и в какъв съд ще поставим питието.

Джин с тоник

И независимо от това, че в повечето барове в Обединеното кралство сервират джина във високи чаши, широката чаша би била по-правилният избор, тъй като в нея човек може по-добре да усети аромата. Точно в такива чаши сервират питиетата в Испания и определено клиентите на заведенията са доволни.

Осемдесет процента от вкуса се определя от носа. Голяма част от съединенията на аромата и букета се намират в мехурчетата. Колкото е по-голяма повърхността, толкова повече мехурчета се издигат на нея, разкрива Бейл.

Учените коментираха и въпроса дали е по-добра идея да се добавя парченце лимон в прочутото питие, или то да бъде заменено от лайм. Те са категорични, че изборът на лимон е правилен.

Несъмнено лаймът е актуален напоследък, но повечето джинове се произвеждат с лимонова кора. Защо тогава в тях да поставяме лайм? Макар че понякога не е зле да се опитват и контрастиращи комбинации, смята Бейл.

Задължително в питието трябва да има много лед, защото при ниска температура мехурчетата ще се запазят по-дълго. Ето защо е добре да държите и тоника в хладилника, съветва още специалистът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати