gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Няма да ядем истински мед тази година

Няма да ядем истински мед тази година

Мед

От Съюза на българските пчелари алармират, че тази година по родните пазари почти няма да се среща истински мед, тъй като добивът е много нисък заради дъждовете и лошото време.

Вносът на китайски некачествен мед тази година ще стигне пика си, защото родното производство не е достатъчно, за да задоволи нуждите на пазара у нас. Основните съставки в некачествения мед са глюкоза и захарен сироп.

Мед от акация или липа тази година почти няма да има, категорични са повечето пчелари в страната. Според тях, ако някой предлага акациев и липов мед, то той е или от миналата година или изобщо няма да е такъв.

От Съюза на пчеларите са категорични, че тази година добивът на мед е с 50% по-нисък от миналата година. По-голямата част от производителите предпочитат да изнасят меда си зад граница, тъй като в чужбина той върви много по-скъпо, защото българският мед е смятан за един от най-качествените света.

80% от българския мед се продава на европейските пазари. Изкупната му цена в монета е сравнително висока – между 4.50 и 5 лева за килограм на едро.

И тази година силен внос на мед у нас се очаква от Китай и Аржентина. Двете страни масово използват ГМО в земеделието си, което се отразява на качеството на продуктите им.

Вносният мед е преминал през силна преработка, докато придобие търговски вид, заради което много трудно се захаросва – това е един от най-основните признаци на качествения мед.

Въпреки че качеството му е по-ниско, консумацията на мед у нас се е увеличила 2 пъти според председателят на старозагорското дружество Липа - Тодор Иванов.

Пчелни продукти

Експертът твърди, че през последните години българите са изяли между 600 и 700 грама мед за една година.

Това обаче е далеч от количеството мед, което западноевропейците изяждат за една година. Там средното количество достига до няколко килограма за 1 година.

Според пчеларите това е така, защото в България продажбата на мед не се поощрява чрез големи рекламни кампании, каквато е практиката в страните на запад от нашата държава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Цветан
Цветан
18.05.2015 16:09
Който е писал тази статия е пълен олигофрен.
0
0
Веско
Веско
18.04.2015 02:07
"80% от българския мед се продава на европейските пазари. Изкупната му цена в монета е сравнително висока – между 4.50 и 5 лева за килограм на едро." -
Ако това е изкупна цена на едро за европейските пазари - то тя е символична и направо смешна, при положение че на ссъщите тези европейски пазари същият този мед се продава на цена от 1€ за 100гр!! Или един буркан от 450гр за 4,50€!! Ако тук имаше опция за прикачване на снимки щях да ви го докажа в частност за Холандия
1
0