Разкритие! Маслото ни е смес от свинска мас и вода

Разкритие! Маслото ни е смес от свинска мас и вода

Маслото по родните пазара масово е смес между свинска мас, вода и технологични добавки, разкри разследване на Българската асоциация Активни потребители.

Асоциацията е изследвала 15 от най-популярните марки масло на пазара, а резултатите категорично са установили, че производителите нарушават закона, влагайки в млечния продукт немлечни съставки.

В рамките изследването продуктите бяха тествани за наличие на немлечни мазнини, съдържание на вода, други мазнини и сух безмаслен остатък.

Разкритие! Маслото ни е смес от свинска мас и вода

Тестовете върху маслото по родните пазари са проведени от две независими лаборатории, като са използвани методите за изпитване, посочени в Регламент 273/2008 на Европейската комисия и Codex standard for butter.

От асоциацията Активни потребители алармират, че производителите на масло масово нарушат три от законовите разпоредби, които са задължителни за производството на млечни продукт.

В маслото са открити нерегламентирани заместители на млечната мазнина. Това беше установено при четири от изследваните проби. Най-често използваните заместители са твърдите растителни масла като палмово масло.

При някои проби процентът на немлечните мазнини достига шокиращите 75%. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50%.

В някои от пробите са намерени а хидрогенирани отпадъчни мазнини и свинска мас, което категорично нарушава регламента за производство на масло.

Разкритие! Маслото ни е смес от свинска мас и вода

Нито един от производителите обаче не е отбелязал използваните съставки върху етикетите на продуктите, което е третото най-често срещано нарушение при млечния продукт.

Според българското законодателство, продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като имитиращи, като на опаковката им се изписват видът и процентът на заместителя.“ – заявява Богомил Николов, който е изпълнителен директор в Активни потребители.

В родното краве малко е регистрирана много повече вода от обявената. Водното съдържание в пет от тестваните марки е било 25% от общото съдържание.

Съгласно изискванията водата в кравето масло не трябва да надвишава 16%.

Рейтинг

5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Милениум
Милениум
26.12.2014 16:06
Няма контрол, няма наказания, няма държавна политика в защита на потребителя. Има възкарство, корупция, чувство на безнаказаност.
Контролните органи не само да консатират нарушенията, а публично да обявят имената на нарушителите. Като спрем да купуваме от тези марки, да видим колко време ще продължат да мамят. Защо не се оповестяват нарушителите, защо се прикриват? За чий интерес работят тогава институциите? Егати сбърканата държава!
Докато заплатите са ниски, всеки ще се поблазни от рушвета и ще си затваря очите за безобразията, които всекидневно се случват в държавата, а и хората поради същата причина се примиряват с нискокачествен, но по-евтин продукт, вместо скъп, и един Бог знае колко качествен такъв. Онзи ден се шокирах като видях 16 лв цена за килограм кашкавал. Това на какво прилича? Как да си позволя такова удоволствие? Абсурдно е просто...
0
0
Инженер
Инженер
16.10.2014 16:43
Има много просто решение на този вид престъпления (отнася се и за др. псевдо "храни"). При първа констатация - сериозна глоба - напр. сума в размер на 10 кратна по стойноста на продаваната стока но не по-малка от 500 000 лв. Глобата да се изплаща солидарно от собственика и ръководството на фирмата. При повторна констатация - затвор за преднамерен организиран сговор с користна цел за заплаха на здравето и живота на много хора. Много скоро или ще се "поправят" или ще изчезнат този вид "бизнесмени". Само, че намаме държава и институции които да наложат ред.
2
0
Ани
Ани
30.09.2014 12:39
Стига сте ги крили!Напишете кои са производителите!Не купувам маргарин,защото е вреден,а за маслото какво да кажем?
8
0
Инженер
Инженер
16.10.2014 17:24
Трудна и опасна работа е това с имената Ани. При така наличната ни "правосъдна" система и реална действителност (когато са винаги прави и всичко им е позволено тези с многото пари) това няма как да стане. Аз например мога да кажа, че собственикът на „Пършевица“ - Димитър Зоров масово и редовно "химичи" при "производството" на целия асортимент "млечни" продукти на Пършевица. Това се знае от всички институции по веригата. И не е само той. Но това не пречи да го обявят за "обявен за еврофермер на 2013 г." и да е на ти с Б. Борисов.
1
0