Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Пригответе си лимонада с лофант - сладко бягство от жегите!

Пригответе си лимонада с лофант - сладко бягство от жегите!

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Лимонада

Лофантът е многогодишно растение с уникални лечебни и кулинарни качества. В естествената си среда ароматните стръкчета достигат до два метра височина. Като култивирана подправка се използва масово в страни като Китай, Япония, САЩ и други.

Нежният аромат на лофанта позволява включването му в изключително интересни рецепти. Ето някои от тях:

Домашен сладолед с лофант

Необходими продукти: 60-70 броя пресни листа лофант, 300 г лимони, 300 мл пълномаслено прясно мляко, 200 мл сладка сметана за разбиване, 6 жълтъка, 200 г захар

Начин на приготвяне: Празна кутия за съхранение се поставя в хладилника.

Лимоните се нарязват на едро. Заедно с половината захар и 10 листенца пресен лофант се пасират.

В друг съд се разбиват жълтъците с останалата захар до получаването на кремообразна смес. Млякото и сметаната се изсипват в тенджерка и се поставят на котлона. Добавя се останалия лофант. Вари се 5 минути, след което се оставя още 10 минути да се запари. Сместа се прецежда.

Жълтъците се добавят към млякото и сметаната. Разбърква се с дървена лъжица. Връща се обратно на слаб огън, като се бърка постоянно, докато сместа не се сгъсти леко.

Сладолед с лофант

Сместа се маха от котлона. Към нея се прибавя пюрето от лимони с лофант.

Кутията се вади от фризера и ¾ от нея се пълни с получената смес. Ако остане, се слага в друг съд. Кутията се поставя в хладилника, докато се охлади, след което се прехвърля във фризера. Не се покрива.

След 30 минути се вади и се разбърква. След още 30 минути процедурата се повтаря, докато сладоледът не замръзне напълно. Вади се 20 минути преди консумация, за да се отпусне леко.

Лимонада с лофант

Необходими продукти: 150 пресни листа от лофант, 1 л вода, сокът и кората на 1 лимон, мед

Начин на приготвяне: Листата на лофанта се сваряват в литър вода за 5 минути. Оставят се да се запарят за 30 минути. Сместа се прецежда. Изчаква се леко да се охлади, след което и се добавя сокът от 1 лимон и настърганата кора от лимон. Добавя се мед на вкус. Разрежда се с вода, до общо 3 литра лимонада. Охлажда се и се сервира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Дарина Николова
Пламена, не те познавам, но виждам че си копирала мои рецепти за сладолед и лимонада с лофант. Знам това, защото съм първоизточник на рецептата.
Добре, взела си рецептите, но поне да беше приготвила сладоледа и лимонадата. снимките нямат общо с рецептите и щеше да го знаеш, ако беше ги приготвила. Ако си спазила рецептите, на вид щяха да изглеждат съвсем различно.
0
0