Темпе е вегетарианското месо

Темпе е вегетарианското месо

Темпе

Темпето е една от любимите храни в Индонезия. То води своето начало от Югоизточна Азия. Приготвя се от сварени соеви зърна, накиснати във фермента ризоспорус молд. Те се смесват в компактна бяла маса, притежаваща силен аромат.

Темпе може да се консумира както сурово, така и пържено, печено и задушено. У нас може да се намери най-вече в здравословните, а вече и в някои по-големи магазини. В кулинарията се използва за приготвянето на супи, салати и сандвичи.

Темпе и тофу се приготвят от един и същ продукт – соя. Вкусът им обаче не може да се сравнява. Както тофуто, така и темпето е сред най-обичаните вегетариански продукти. Вегетарианци и вегани ежедневно го включват в менюто си. То е изключително хранително и е най-подходящият заместител на месото при подобен режим на хранене.

В 100 г темпе се съдържат 200 ккал, 19 г белтъчини, 7.7 г мазнини, 17 г въглехидрати и 4.8 г фибри.

В състава на темпе се съдържат основни аминокиселини, сапонини и изофлавин. Освен че доставя на организма липсващите му елементи, той действа благоприятно на костната структура. Темпе способства свеждането до минимум на симптомите при менопауза, както и риска от коронарни болести на сърцето.

Темпе с Моркови

Освен това темпе е богато на фибри. Когато се приемат, те се свързват с мазнините и холестерола в храната. По този начин се абсорбират в по-малка степен от организма. Фибрите подпомагат и доброто функциониране на храносмилателната и отделителната система.

Темпето не позволява образуването на канцерогени и разрушава вече повилите се подобни връзки. Тази храна, освен за вегетарианци, е подходяща и за диабетици. Приемът и поддържа нивата на кръвната захар в норма.

Най-лесният начин за приготвяне на темпе, е като се нареже на парчета. След това се маринова в соев сос и подправки поне за 30 минути, и се запържва до златисто. Така, той става подходяща съставка за свежи салати. Може да се похапва и като чипс.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати