Може ли да заменим трапезната с морска сол
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Може ли да заменим трапезната с морска сол

Може ли да заменим трапезната с морска сол

Морска сол

Солта е незаменима подправка на всяка трапеза. Познатата ни трапезна сол е най-масово използвана. Голямото количество натрий в нея обаче води до редица здравословни проблеми. Поради това е добре да се замени с морска сол.

В морската сол се съдържат много повече микроелементи, отколкото в натриевата. Тя е минимално обработена и е перфектният заместител на обикновената сол. За разлика от нея, морската понижава значително приемът на натрий, като същевременно не лишава организма от полезни микроелементи. В нея се откриват и минералите желязо, калций, цинк, бромид, калий и магнезий.

За разлика от трапезната сол, морската се отличава с високо йодно съдържание. При производството на трапезна сол се налага изкуствено обогатяване с този елемент. Доказано е, че никой не се нуждае от обогатена с йод сол, а от здравословна диета и продукти, които носят балансирани микроелементи на организма.

Трапезна сол

Трапезната сол може да се подмени с морска и заради концентрацията на натрий. Концентрацията му в двата вида сол е относително идентична. Въпреки това морската сол е по-добра, тъй като кристалите ѝ са много по-едри.

Когато бъдат приети, те компенсират големи количества натриева сол, тъй като тя е много по-ситна. Така, поетите нива натрий са много по-малко. Те се усвояват и по-лесно от организма. По-ниските нива на натрий намаляват и нивата на артериално налягане.

Минералите, които се съдържат в морската сол, подпомагат поддържането на електролитния баланс в организма. Именно той е отговорен за здравето и нормалните функции на тялото.

Редно е да се отбележи, че телата ни се нуждаят от минимално количество сол, за да бъде тяхното функциониране нормално. Изследванията сочат, че в наши дни по-голямата част от хората приемат прекомерни количества сол. Освен от директния прием на сол, това се обуславя и от консумацията на много преработени храни.

В повечето случаи е важен не видът сол, а количеството ѝ. Без значение кое предпочетем - морска или трапезна сол, тя трябва да се използва с мярка. Най-вече защото количествата натрий са идентични и при двете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати