Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Рекорд! Сготвиха най-голямото хавайско ястие

Рекорд! Сготвиха най-голямото хавайско ястие

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Локо Моко

Доброволци и готвачи от ресторанта Токури Тей твърдят, че са поставили световен рекорд, приготвяйки най-голямото хавайско ястие от бял ориз, кюфтета, яйца и сос.

Типичното хавайско ястие локо моко е приготвено в ресторант по време на V пореден традиционен фестивал на ориза в Хавай. Авторите на ястието заявяват, че то тежи 510 килограма, което е достойно за Рекордите на Гинес.

Майстор готвачът Хидеаки Миоши от ресторанта Токури Тей пояснява, че блюдото е приготвено от 200 килограма бял ориз, 90 килограма телешко месо, бъркани яйца и сос.

Приготвянето на типичното хавайско ястие е отнело 30 часа, а след като е било готово, локо моко е било раздадено за изхранване на бездомни.

Локо моко е приготвено за първи път през 40-те години на миналия век в Хила, Хавай. В него задължително се включва бял ориз, кюфтета, яйца и сос от месото.

От Книгата рекордите на Гинес съобщават, че ще проучат хавайския рекорд, като ястието трябва да надвишава половин тон, за да бъде вписано в Книгата с рекордите.

Традиционната рецепта се основава на три основни продукта – яйца, кюфтета и бял ориз. За да го приготвите у дома, за 4 порции са ви необходими 300 грама ориз, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 2 филии бял хляб, 200 милилитра обезмаслено прясно мляко, 5 яйца, 450 грама кайма от говеждо месо, слънчогледово олио, сол и черен пипер.

Кайма

За приготвянето на соса са ви необходими 1 супена лъжица брашно, 2 супени лъжици соев сос, кетчуп и 100 милилитра телешки бульон.

Нарежете на ситно чесъна и лука. Накиснете хляба без кората в прясното мляко. В купа сложете каймата и я овкусете със сол и черен пипер. Смесете с лука, чесъна, хляба и едно яйце.

Омесете каймата и направете 4 големи кюфтета. Притиснете ги, за да станат по-плоски и ги изпържете в тиган с малко мазнина. След това сварете ориза.

В мазнината, в която сте пържили кюфтетата, запържете брашното, като бъркате. Като се изпече, след 1-2 минути, добавете телешкия бульон, соевия сос и малко кетчуп. Сосът не е трябва да е много рядък. Прецедете го, за да няма бучки и остатъци от месото.

Накрая изпържете останалите яйца. Като подреждате локо моко, първо поставете ориз, върху него кюфте, над кюфтето пържено яйце и след това полейте със соса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest