Как антибиотиците водят до затлъстяване?

Как антибиотиците водят до затлъстяване?

Антибиотици

Съществуват много рискови фактори, отговорни за увеличаването на броя на затлъстелите хора напоследък. Обикновено специалистите посочват като основни виновници за наднорменото тегло при малчуганите продължителното седене пред компютъра, отказа от спортуване, както и засилената консумация на вредни храни и напитки.

Оказва се обаче, че съществува още една причина детето да започне да напълнява. Приемането на антибиотици от малчугани, които са под 2-годишна възраст, само може да увеличи опасността от затлъстяване, сочат резултатите от ново проучване, цитирано от Франс прес.

Понеже причините за наднорменото тегло са от различно естество, преборването с него зависи от идентифицирането на всички рискови фактори, казва ръководителят на проучването д-р Чарлз Бейли от Педиатрията във Филаделфия, Пенсилвания.

Според специалиста получените резултати сочат, че приемането на медикаменти преди навършването на 2-годишна възраст може да е сред тези фактори.

Затлъстяване

Изследователите анализирали електронните медицински данни за над 64 000 малчугани от самото им раждане до достигането им на 5-годишна възраст през периода 2001-2013 година.

Станало ясно, че 69 процента от хлапетата са приемали 2.3 пъти антибиотици, преди да навършат 2 години. Случаи на затлъстяване били забелязани сред 10 процента от децата на 2-годишна възраст, 14 процента от 3-годишните и 15 процента от 4-годишните.

Учените забелязали още, че 23 на сто от 2-годишните са засегнати от наднормено тегло. То е враг и на 30 процента от 3-годишните и 33 на сто от 4-годишните деца.

Специалистите стигнали до заключението, че децата, лекувани четири или повече пъти с антибиотици, преди да са навършили 2 годинки, са застрашени от затлъстяване.

Наднорменото тегло наистина е опасно за децата, но то не бива да паникьосва родителите. Те трябва да подходят мъдро и с разбиране към проблема, за да могат да го решат заедно със своите деца. За целта майките и татковците трябва да се постараят да изградят полезни навици у децата си.

Те трябва да ги мотивират, но по възможно най-подходящия за детската психика начин. Открийте нови възможности пред своите малчугани и никога не им натяквайте, че са пълни, защото това може допълнително да влоши положението, предупреждават специалисти.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти