Лютеницата с хорце на етикета вече ще е само една

Лютеница

След близо една година спорове съдът най-накрая реши, че единствено Булконс Първомай ще имат право да произвеждат лютеница с хорце на етикета.

Продукцията на конкурентната Консервинвест ще бъде изтеглена от пазарската мрежа. На Консервинвест ѝ бе забранено и да произвежда лютеница с етикетите Първомайска лютеница, Домашна едросмляна и Първомайска лютеница Ръченица.

Двете конкуретни компании от година спорят за правата над тези етикети. Вече взетото съдебно решение е влязло в сила и е без право на обжалване.

Булконс Първомай е наследник на консервния комбинат от близкото минало Партизанин, който по-късно е бил преименуван на Булконс.

Консервинвест регистрира лютеница под марката Хорце през 1998 година. През 2013 година се появява и лютеница с етикет Лютеница Първомай, а под надписа имало изрисувано хоро. Това е било патент на Булконс.

Филия с лютеница

Същата година двете компании са глобени от Комисията за защита на потребителите с по 35 000 лева, защото подвеждали клиентите, тъй като етикетите на двете различни лютеници изглеждали напълно еднакво.

Булконс Първомай твърдеше пред съда, че произвежда лютеница под този етикет от 1938 година, а Консервинвест използваше факта, че е първата фабрика, която произвежда лютеница по стандарт.

В крайна сметка съдът се изказа в полза на Булконс Първомай и забрани на Консервинвест да произвеждат лютеница с хорце на етикета. Пуснатите бурканчета ще бъдат иззети от пазарската мрежа.

В същото време на светло излезе и друга търговия със зимнината. В интернет масово предлагали лютеница, туршия и кьопоолу, приготвяни от баби от селата.

Зимнината се предлага не от бабите, а от техните внуци, които се възползват от факта, че хората все по-често търсят домашно приготвеното.

Бурканчетата с едросмляна лютеница от 318 грама се търгуват за 3.30 лева. Бурканчето кьопоолу върви по 3.30 лева, а лютите чушлета – 2.20 лева.

Сред предлаганите домашни вкусотии са още мармалад от сини сливи, домашен рачел от тиква и дори кетчуп.

Рейтинг

5 2
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Веселина
Веселина
04.10.2014 11:05
Аман от алчни бизнесмени!
0
0