Кулинарна употреба на ечемик

Ечемик супа

Ечемикът (Hordeum distichon, Hordeum vulgare ) е растение от семейство Житни. Той се използва за храна още от неолита. Писмени данни за него се откриват от 1-ви век. Тогава древногръцкият лечител Дискоридис го препоръчвал като лечебно средство при болно гърло, срещу лошо настроение и за отслабване.

Въпреки че е една от най-древните култури, днес употребата на ечемик се измества от тази на ръж. Основна причина за това е затоплянето на климата, както и възходът на съвременната икономика. Днес най-големи производители на ечемик са Испания, Франция, Канада, САЩ, Русия и Германия.

Ечемикът представлява средно високо зърнено растение. Жъне се малко преди края на зимата. Ценно е, защото издържа на застудяване и суша. Освен това може да вирее на бедна почва. Поради това се смята за лесно за отглеждане и подходящо да изхранва много хора.

В кулинарията се използват няколко вида продукти от ечемик. Този, който най-често се използва за готвене, е тройно полиран и изчистен ечемик. При този метод на обработка обаче той губи почти всичкия си ечемичен зародиш, както и голяма част витамините и минералите в състава си.

Друг вид е изчистеният ечемик. При него е премахната само външната люспа на зърното, като зародишът и вътрешното целулозно покритие все още са там. Перленият ечемик пък е четири до шест пъти олющен полиран, което ще рече, че е загубил почти всичко от натуралните си съставки.

Ечемик

Друг ечемичен продукт са ечемичните ядки. Това са пресовани, изчистени ечемични зърна. Ечемично брашно пък е по-тъмно от пшениченото и притежава леко орехов вкус. Най-често се използва в пълнозърнести, многозърнести хлябове и макаронени изделия.

В кулинарията ечемикът най-често се вари. Сварените ечемични зърна се използват като мюсли със сушени плодове и ядки и на каша със зеленчуци и сирена. Трябва да се има предвид, че изчистените ечемични зърна се варят два до три пъти повече време от другите.

Те изискват и няколко часа предварително накисване. Изключително вкусни са подправени с къри с добавени грах и рендосано обезмаслено сирене. Използват се в салати, супи и в гарнитури.

Изкиснати, печени и варени за 45 минути на бавен огън ечемичено брашно и ядки се влагат в различни печива - за диетични курабии и кексове, в тесто за ечемичено-пшеничени хлебни изделия.

В азиатската кухня ечемикът се използва в суров вид. Той се използва за приготвяне на солена ферментирала паста Мисо.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати