Как да изсушим хинап
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да изсушим хинап

Как да изсушим хинап

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121267
Хинап
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
Виж ››

Хинапът или както още се нарича китайка фурма, е един от най-полезните плодове, но малцина у нас са запознати с този полезен дар на природата. Хинапът може да бъде изсушен и така полезните му свойства да се засилят.

Хинапът не може да остане дълго в прясно състояние. Плодът трябва да се изсуши, за да може да се съхранява и да може да се консумира по-дълго време.

Изсушаването на хинапа доста наподобява изсушаването на фурмите и не е изненада наименованието му - китайска фурма.

Щом бъде изсушен хинапът, той визуално доста наподобява фурмите и може както да се яде, така и да се готви.

Набраният хинап трябва да се измие преди да се изсуши. Не могат да се сушат натъртени плодове, както и такива, по които има клонки и листа.

Първата стъпка е хинапът да бъде сварен на водна баня. Сипвате в голяма и дълбока тенджера вода и върху нея поставяте по-малка, в която ще бъде хинапът.

След като отберете годните за сушене плодове, трябва да ги поставите в в по-малката тенджера и да ги покриете с вода - необходимо е само да покриете плодовете с вода, а не да пълните тенджерата с течност.

Сладко от хинап

Захлупете по-малката тенджера с плодове и я поставете на водната баня. Оставете водата от дълбоката тенджера да заври. Това отнема около 20 минути.

След като водата заври, прегледайте плодовете дали са достатъчно омекнали и ако са, махнете похлупака и поръсете хинапа с половин чаена чаша захар. Нежно разбъркайте плодовете и захарта, докато захарта напълно се разтопи.

Махнете хинапа от горещия котлон и го оставете на изстине.

След като плодовете изстинат, най-подходящо е да ги изсушите в дехидратор при температура от 60 градуса по Целзий. Цените на уреда по нашите пазара са различни, но започват от около 50 лева. А най-сигурното сушене става именно с него.

Ако не разполагате с този уред, обаче, може да се опитате да довършите процеса на сушене в готварска печка, като подредите плодовете в тава под формата на решетка внимавате, така че те да не се докосват един друг.

Настройте фурната на 60 градуса и оставете хинапа да се изсуши.

В дехидратор на плодовете им трябват 24 часа, за да се изсушат напълно.

Съхранявяйте изсушените плодове в торбички при стайна температура. Трайността им е 1 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати