Как да изсушим хинап
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да изсушим хинап

Как да изсушим хинап

Хинап

Хинапът или както още се нарича китайка фурма, е един от най-полезните плодове, но малцина у нас са запознати с този полезен дар на природата. Хинапът може да бъде изсушен и така полезните му свойства да се засилят.

Хинапът не може да остане дълго в прясно състояние. Плодът трябва да се изсуши, за да може да се съхранява и да може да се консумира по-дълго време.

Изсушаването на хинапа доста наподобява изсушаването на фурмите и не е изненада наименованието му - китайска фурма.

Щом бъде изсушен хинапът, той визуално доста наподобява фурмите и може както да се яде, така и да се готви.

Набраният хинап трябва да се измие преди да се изсуши. Не могат да се сушат натъртени плодове, както и такива, по които има клонки и листа.

Първата стъпка е хинапът да бъде сварен на водна баня. Сипвате в голяма и дълбока тенджера вода и върху нея поставяте по-малка, в която ще бъде хинапът.

След като отберете годните за сушене плодове, трябва да ги поставите в в по-малката тенджера и да ги покриете с вода - необходимо е само да покриете плодовете с вода, а не да пълните тенджерата с течност.

Сладко от хинап

Захлупете по-малката тенджера с плодове и я поставете на водната баня. Оставете водата от дълбоката тенджера да заври. Това отнема около 20 минути.

След като водата заври, прегледайте плодовете дали са достатъчно омекнали и ако са, махнете похлупака и поръсете хинапа с половин чаена чаша захар. Нежно разбъркайте плодовете и захарта, докато захарта напълно се разтопи.

Махнете хинапа от горещия котлон и го оставете на изстине.

След като плодовете изстинат, най-подходящо е да ги изсушите в дехидратор при температура от 60 градуса по Целзий. Цените на уреда по нашите пазара са различни, но започват от около 50 лева. А най-сигурното сушене става именно с него.

Ако не разполагате с този уред, обаче, може да се опитате да довършите процеса на сушене в готварска печка, като подредите плодовете в тава под формата на решетка внимавате, така че те да не се докосват един друг.

Настройте фурната на 60 градуса и оставете хинапа да се изсуши.

В дехидратор на плодовете им трябват 24 часа, за да се изсушат напълно.

Съхранявяйте изсушените плодове в торбички при стайна температура. Трайността им е 1 година.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати