Изпити са 6.5 милиона бира на Октоберфест

Бира

Най-известният и най-мащабен фестивал на бирата Октоберфест, който стартира на 20-ти септември в Мюнхен и завърши вчера, за пореден път събра любители на студеното пиво. Тази година събитието е било посетено от около 6.3 милиона човека, които са изконсумирали близо 6.5 милиона бира, съобщават световни информационни агенции.

За жалост, тази година не успяхме да счупим рекордите, но все пак показателите остават високи, коментират организаторите на емблематичния фест. Според тях причина за по-малката посещаемост през първите дни на събитието са били лошите метеорологични условия.

Забележителен рекорд Октоберфест поставя през 1985 година. Тогава той събира 7.1 милиона бираджии, които изпиват точно толкова литри пиво. Миналата година на фестивала присъстваха 6.4 милиона човека. По време на събитието 7900 души са потърсили медицинска помощ от баварския Червен кръст, тъй като са усетили, че не се чувстват добре.

Общо 600 любители на пиячката пък са напуснали Октоберфест, тъй като прекомерната консумация на бира им докарала алкохолно отравяне. Сред тях дори е имало и непълнолетни лица. По време на фестивала са се поизпотили и местните органи на реда. На полицаите им се е наложило да арестуват 720 агресивни пиячи.

Октоберфест

Изглежда, голяма част от посетителите на знаменития фестивал гледат на бирените халби, в които се сервира бирата, като на чудесен сувенир. Оказва се, че е често срещана практика сред гостите да си прибират халбите, за да си ги отнесат вкъщи. По време на тазгодишното издание на Октоберфест са задигнати цели 112 000 халби, докато миналата година са изнесени „едва“ 81 000.

Тази година промяна имаше и в цената на бирата. Една халба със студено пиво се предлагаше на цена между 9.70 до 10.10 евро, докато миналата година стойността достигаше до 9.85 евро. Поскъпването на бирата стана причина мнозина да се шегуват, че това може да се причисли към традициите на биреното събитие.

Октоберфест е фестивал с богата история. Неговото първо издание се е състояло в средата на октомври през далечната 1810 година. Тогава празникът е бил в чест на сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Терезия. След това е взето решение събитието да се повтори и така то се превръща в традиция.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати