Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна употреба на рожков

Кулинарна употреба на рожков

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Пудра от Рожков

Рожков представлява растение от семейството на бобовите култури. За разлика от повечето от тях то е сладко. Шушулките му, изсушени и смлени, са отличен заместител на познатото ни какао.

Вечнозеленото растение рожков се среща масово из средиземноморските региони. Най-популярно е в Испания и Португалия. У нас също е разпространено, но за жалост не може да се използва за хранителни цели.

Свойствата на рожков да се използва като подсладител са известни много преди тези на захарната тръстика. В шушулките му се откриват големи количества захари.

Те се използват изсушени и стрити. Полученият прах може да се използва по много начини – вместо какао в млякото и сладкишите, в сместа за бисквитите, за направата на домашен шоколад.

Рожков

Все повече хора предпочитат рожков пред какаото. Това е така, тъй като в какаото се съдържа много кофеин и е доста калорично. За разлика от него, рожков е около 60 % по-нискокалоричен. Освен това в него се откриват високи нива на калций, желязо, както и витамин А и витамини от група В.

В кулинарията най-ценен е изключително сладкият вкус на продуктите от рожков. Те могат да се влагат при приготвянето на различни тестени изделия като заместители на захарта и какаото.

Един от най-често използваните продукти от сладките шушулки е брашното от рожков. Доказано е, че в него се съдържат до три пъти повече полезни вещества от тези в млякото. То се използва като естествен и безвреден сгъстител и консервант, познат като Е410.

Бонбони с Рожков

Реално, във всяка рецепта, в която се влага какао, то може да бъде заменено с брашно от рожков. В него не се съдържа глутен и има малко калории. Рожковото брашно служи за приготвяне на сладкиши, десерти и напитки.

Освен в кулинарията, шушулките на рожкова се използват и в медицината. Отварата от сварени шушулки лекува кашлица.

Здравословни бонбони с рожков и семена от чиа

Необходими продукти: 1/3 ч.ч. брашно от рожков, 1 ч.ч. орехи, 1 ч.ч. стафиди, 3-4 фурми, 3 с.л. семена от чиа, щипка хималайска сол.

Начин на приготвяне: Продуктите се изсипват в блендер. Пасират се няколко минути, до получаване на смес, наподобяваща тесто. Полученото се разточва. Изрязва се с помощта на различни формички за сладки или се правят топчета. Поставят се във фризера за няколко часа, докато стегнат. Не се пекат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest