Съдът глоби производител и търговец на олио

Олио

Върховният административен съд потвърди двете санкции на Звезда АД, Долна Митрополия и на КООП – Търговия и туризъм АД заради създаден картел на пазара на олио.

Съдът потвърди двете санкции, наложени от Комисията за защита на конкуренция от миналата година. Звезда АД ще трябва да плати сумата от 85 673 лева, а Търговия и туризъм АД - 76 154 лева.

Още през 2013 година от Комисията за защита на конкуренцията откриха, че производителят и търговецът на олио са сключили дистрибуторски договори, които предвиждат крайни цени на олиото, представяни за препоръчителни.

КООП – Търговия и туризъм АД писмено са се съгласили да не продават олиото, закупено от Звезда АД под официално обявената цена на производителя.

Това ценово ограничение се е предавало и на дистрибуторите, и на поддистрибуторите, които са разпространявали олиото. Всеки един от веригата е бил длъжен да съгласува цените с производителя Звезда АД.

Слънчогледово олио

От Върховния съд потвърдиха, че двете дружества умишлено да съгласували действията си, за да ограничат свободата и независимостта на дистрибуторите сами да определят цената на олиото.

Пред съда беше доказано, че производителят и търговецът на олио са целели ограничаване на конкуренцията на пазара чрез ценова манипулация на олиото, което в категоричен разрез със Закона за защита на конкуренцията.

Двете дружества бяха глобени от Комисията за защита на конкуренцията още миналата година, а сега съдът потвърди двете им глоби.

Според член 104 от ЗЗК всяко физическо или юридическо лице, на което са причинени вреди в резултат на установеното нарушение, има право на обезщетение, а влязлото в сила решение на ВАС има обвързваща сила за гражданския съд, пред който е предявен искът за обезщетение по реда на ГПК.

При мащабната проверка миналата година Комисията глоби още няколко фирми за картел за пазара на олио. Сред тях беше Бисер олива и неговите дистрибутори - Велизара 2000 ЕООД, М.М. Малешков ЕООД, Загора 2000 ООД и Фамилекс ООД.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати