Ресторант готви с храни от боклука

skipchen
Снимка: The Guardian

Британско заведения Skipchen сервира на клиентите си храни и напитки, които са приготвени от отпадъците, взети от контейнери край големите ресторанти и супермаркети.

Заведението, намиращо се в Бристол, е стартирало тази инициатива, за да насочи вниманието на обществеността към големите количества храна, които се изхвърлят всеки ден във Великобритания.

Според доклад на Камарата на лордовете във Великобритания годишно се изхвърлят средно по 15 милиона тона храна. Изхвърлената храна е оценена на 5 милиарда паунда за 1 година.

Британското заведение не е създадено, за да печелят неговите собственици, а като протест срещу разхищението на храна, докато толкова хора по света гладуват.

Контейнерите за боклук са претърсвани всяка нощ от служителите на Skipchen. А на сутринта, храната, която е била изхвърлена, се превръща в закуска, обяд или вечеря за посетителите на ресторанта.

Ресторант от боклуци
Снимка: telegraph.co.uk

В менюто на заведението им има всичко – от пица и салати до раци и скариди, в зависимост от деня и от това какво е било намерено на боклука.

Служителите на заведението обясняват, че щом изкарат храните от контейнерите, веднага ги прибират в хладилник. Готвачите успокояват посетителите, че макар и храните да са намерени на боклука, при тяхното съхраняване и приготвяне се внимава за безопасността и чистотата им.

Сам Джоузеф, който е един от директорите на организацията The Real Junk Food Project, е и управител на въпросното британско заведение. В интервю за списание The Guardian Джоузеф отбелязва, че дейността на заведението не е закона, но се надява това да бъде подминато от властите на Острова, тъй като каузата има социален характер.

Накрая вместо да платят сметката, както се прави във всеки един ресторант, посетителите могат да дарят храна. Няма ограничения за дареното количество храна, което британците могат да правят.

От Skipchen обявиха и че очакват дарения на храна от различни фермерски организации, както и от верига ресторанти, от които редовно получават пилешко месо.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати