Как да сготвим месо от акула

Сготвена акула

Кулинарните експерти твърдят, че месото на леопардовата акула, сивата акула и акулата лисица притежава най-добрите хранително-вкусови качества. В наши дни най-големи консуматори на този вид морска храна са японците.

Филе от акула е една от най-предпочитаните храни още в Австралия, Африка и Латинска Америка. То е смятано за деликатес из целия свят. Италианците влагат филе от акула в различни салати, докато в Китай се поднася със задушени кълнове бамбук.

Акулата е от морските обитатели, които принадлежат към групата на полутлъстите риби. В състава и се откриват едва 5 до 10% мазнини. Освен това месото от акула е наситено с пълноценни белтъци с балансиран аминокиселинен състав.

То се характеризира с богат комплекс от минерални вещества и висока усвояемост. Приемът на месо от акула носи на организма достатъчно количество витамин А. От друга страна обаче, то не е надежден източник на витамините С, D, Е и К, тъй като те изцяло липсват.

Не на последно място трябва да се отбележи, че месото от акула е богато на калций, магнезий, натрий, фосфор, калий, както и омега-3 и омега-6 мастни киселини. В състава му се откриват и всички незаменими аминокиселини.

Месо от акула

Когато избираме месо от акула за готвене, несъмнено е най-добре да заложим на прясна, жива риба. При месото от акула обаче това е почти невъзможно. Поради това най-добре изберете месо с приятна, свежа и леко солена миризма.

Готовите рибни филета трябва да бъда полупрозрачни. Когато се избира охладено месо, то закупеното трябва по най-бързия начин да се транспортира до дома. Охладените риби не се оставят извън хладилника, ако няма да се готвят скоро.

Най-добре е избраната риба да се приготвя в деня на закупуването. Ако това не е възможно, то тя трябва да се съхранява завита в полиетиленово фолио, измита и добре подсушена, в най-студената част на хладилника. Прибрано филе от акула във фризера има период на съхранение 3-4 месеца.

Готвенето на месото от акула зависи от географската ширина. Най-често то се предлага приготвено и овкусено. В някои страни пък се поднася сушено.

У нас филето от акула, както и другите морски риби, най-често се панира или се приготвя на скара. За целта то върви с подходящ дресинг, заради неговата сухота.

При приготвянето на месо от акула, е най-добре то да е предварително накиснато в мляко. Това се налага от фактът, че често това месо има дъх на амоняк.

Панирано филе от акула

Панирано филе от акула

Необходими продукти: 500-700 г филе от акула, сокът на 1 лимон, 1 с.л. сол, черен пипер

За панировката: 1 яйце, 4 с.л. брашно, 1 кафяна чаша прясно мляко или вода

Начин на приготвяне: Филето се нарязва на парчета, около 2 см всяко. Поставят се в тавичка и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Добавят се 1 с.л. сол, лимоновият сок и няколко зърна черен пипер. Така се оставя 2 часа.

През това време се разбива яйцето, прибавят се брашното и прясното мляко (или вода). Филето се оцежда от марината и се подсушава леко. След това се овалва в брашно и се потапя в панировката. Пържи се в сгорещено олио до златисто.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати